Грудне молоко може захистити від однієї з найнебезпечніших інфекцій немовля

11,7 т.
Грудне молоко може захистити від однієї з найнебезпечніших інфекцій немовля

Вчені з Університету Вандербільта, США, припускають, що цукор з грудного молока може також запобігти появі біоплівки (клітини бактерій і слизу), які є особливо стійкою формою інфекції. Про відкриття повідомляє портал Medical News Today.

Якщо їх висновки будуть підтверджені подальшими дослідженнями, цукор з грудного молока може стати частиною антимікробної лікування для дітей та дорослих. Він також може зменшити залежність від деяких загальних антибіотиків, говорить Стівен Таунсенд, один з дослідників.

Група B Streptococcus є одним з видів бактерій, які зазвичай зустрічаються в кишечнику (в тому числі шлунку, кишечнику і прямій кишці) і статевих шляхах, не викликаючи жодних симптомів. Іноді, однак, група B стрептокок викликає захворювання - особливо, коли вона потрапляє в кров і м'які тканини.

Відео дня

Особливо небезпечні стрептококи групи В для дітей - вони призводять до таких важких захворювань, як сепсис (інфекції крові), пневмонія (інфекції в легенях), і менінгіт (інфекція рідини і запалення оболонки головного і спинного мозку).

Є два основних типи захворювання стрептококової інфекцією у немовлят: один розвивається протягом першого тижня життя, і другий - між народженням і віком 3 місяці.

Читайте: Спалах небезпечної ентероінфекціі: постраждало понад 70 дітей

Досліджуючи причини зараження немовлят, учені пояснюють, що стрептокок групи В може інфікувати плодові оболонки під час вагітності. Інший шлях зараження - від матері під час пологів.

Часто жінки не підозрюють про наявність стрептокока В, оскільки він не викликає хвороби чи інших симптомів. Але для новонароджених ця інфекція може стати смертельною.

Дослідження, проведені по вивченню взаємозв'язку стрептокока групи В і грудного молока, виявили, що грудне молоко містить речовини, здатні захистити людину від цієї групи бактерій. Вони так само припустили, що склад грудного молока може впливати і на інші види мікробів.

Для дослідження вчені взяли зразки грудного молока 5 матерів-донорів. Потім виділили сполуки, олігосахариди - і використовували їх, щоб виростити стрептокок групи B.

Результати показали, що складний цукор, отриманий з грудного молока одного донора, практично знищив усі культивовані бактерії. Другий зразок показав помірний ефект, в той час як в інших трьох ефект був мінімальним.

Продовження дослідження на 12 інших зразках грудного молока підтверджують первісну теорію вчених - два зразка є ефективними проти мікробів і біоплівки стрептокока групи B. Ще два впливають на самі бактерії, а ще чотири впливають на біоплівку, але не на бактерії.

Вихідні дані також свідчать про те, що деякі із зразків містили цукор, який роблять стрептокок групи В більш вразливий до еритроміцину, пеніциліну та інших поширених антибіотиків.

Команда каже, що якщо подальші дослідження підтвердять їх висновки, олігосахариди, отримані з грудного молока, можуть стати частиною лікування бактеріальних інфекцій і у дорослих, і у дітей. Вони також можуть допомогти знизити нашу залежність від антибіотиків.

Як повідомляв раніше "Обозреватель", грудне вигодовування рятує від розсіяного склерозу.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки