"Жайворонки" і "сови": як люди відрізняються зовнішністю і хворобами

43,3 т.
''Жайворонки'' і ''сови'': як люди відрізняються зовнішністю і хворобами

Корейські експерти з Університету Корі, розташованого в Сеулі, розповіли, як "жайворонки" і "сови" відрізняються зовнішністю і хворобами.

Експерти опублікували результати досліджень особливостей організму людей із різним режимом сну, - повідомляє Medik Forum.

У проекті взяли участь 1600 осіб у віці від 47 до 59 років із різним режимом сну. У відповідності з цими "сомнологічними" звичками учасники дослідження були розділені на три групи - "сови", "жайворонки" й інші, які не належали ні до тих, ні до інших.

Після аналізу стану здоров'я всіх "піддослідних" вченими було виявлено низку відмінностей у показниках функцій організму у "жайворонків" і "сов". Приміром, медики встановили, що у добровольців розрізняються хімічні характеристики крові: у "жайворонків" був нижчим рівень ліпідів у порівнянні із "совами" (причому ця відмінність не зникала залежно від віку, способу життя та кількості сну).

Також фахівці виявили різницю у здоров'ї людей на гендерному рівні.

Зазначимо, що саркопенія, згадана вченими, виражається в патологічних змінах скелетної мускулатури, що призводить до втрати м'язової маси і сили, а метаболічний синдром пов'язаний із комплексними порушеннями, що провокують діабет і серцево-судинні захворювання.

Водночас фахівці зіткнулися з парадоксальним проявом деяких особливостей "сов" і "жайворонків". Так, дослідники зробили висновок, що люди-"сови" в цілому відрізняються нижчою якістю сну і схильністю до неправильного способу життя (вони часто курять, їдять вночі і мало рухаються). Проте при цьому "сови" у більшості випадків мали молодший вигляд, ніж "жайворонки", що змусило вчених заговорити про необхідність пильнішого вивчення цієї проблеми.

Як повідомляв "Обозреватель", вчені зізналися, що "сови" частіше хворіють на діабет, ніж "жайворонки".