Юрист пояснив, чому в Україні не спрацює онлайн-медицина

5,3 т.
Юрист пояснив, чому в Україні не спрацює онлайн-медицина

Ідея електронних медичних карток в українських умовах є практично нездійсненною, оскільки лікарні не забезпечені комп'ютерною технікою, в країні є проблеми з доступом в Інтернет, а медичний персонал не вміє працювати з базами даних і швидко набирати текст.

Таку думку в прямому ефірі "Обозревателя" висловив адвокат Максим Баришніков.

"Якщо ми зайдемо в стандартну українську лікарню або медичний пункт десь на околиці районного центру, чи багато комп'ютерів ми знайдемо? А чи багато медичних фахівців (лікарів, медсестер) досить добре навчені роботі з базами даних, з комп'ютерною технікою? Не може ж пацієнт прийти і годинами чекати, поки лікар або медсестра введе кілька сторінок тексту. Навчитися швидко вводити текст, швидко працювати з базами даних - це не п'ять хвилин, це вимагає часу, зусиль, спеціального персоналу для навчання, часу для цього навчання, грошей на таке навчання. Крім того, доступ в інтернет в Україні - це теж питання, особливо в сільській місцевості", - сказав адвокат.

Відео дня

Читайте: Ризикують усі нещеплені: МОЗ підтвердило спалах поліомієліту в Україні

Він додав, що така система також зажадає витрат на роздруківку даних: папір, картриджі для принтерів і т.п.

Крім того, за словами Баришнікова, виникне необхідність створення закритих інформаційних кіосків, в яких кожен пацієнт зміг би переглянути свої медичні дані, адже не у всіх вдома є комп'ютер і доступ в інтернет.

"Необхідно створити інформаційні кіоски в закритій зоні, щоб ніхто інший не зміг бачити цю інформацію, для того, щоб кожен пацієнт міг легко ознайомитися зі станом свого здоров'я та рекомендаціями", - підсумував адвокат.

Як повідомляв "Обозреватель", Міністерство охорони здоров'я заявило про плани з 2016 року перейти на електронні медичні картки.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки