Вчені розкрили новий спосіб міняти геном людини

3,8 т.
Вчені розкрили новий спосіб міняти геном людини

Американські вчені відкрили нову систему - CRISPR, яка дозволяє точніше і простіше редагувати геном людини.

CRISPR - система захисту бактерій від нападу вірусів, що розпізнає і руйнує їх ДНК. Існує багато її різновидів у різних бактерій, але не всі вони підходять для редагування генів ссавців і людини, - пише Мedportal.

Нова система відрізняється від колишньої - Cas9 більш простим пристроєм: їй потрібно лише одна молекула РНК (Cas9 потрібні дві), а її розмір - менше. Крім того, Cpf1 інакше розрізає ДНК, що мінімізує неконтрольовані мутації і допомагає робити більш точні вставки. Cpf1 також робить розріз далі від ділянки розпізнавання, що дозволяє вносити корективи навіть у разі мутації в місці розрізу.

Відео дня

Читайте: Медики встановили, що аспірин допомагає побороти рак

Вчені планують якомога ширше розповсюдити нову систему, відкривши її для інших дослідників.

Раніше "Обозреватель" повідомляв, що вчені назвали три овоча, які заважають схуднути.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки