Японські медики навчилися безболісно вирощувати зуби

19,2 т.
Японські медики навчилися безболісно вирощувати зуби

Японські біологи змогли виростити відсутні зуби. Новий метод дозволить вирішити проблему браку зубів, уникнувши використання імплантатів і мостів.

Нова методика вже успішно випробувана на мишах. Вчені витягли у гризунів зачатки зубної тканини і протягом двох тижнів культивували їх. Потім за допомогою нейлонової нитки зачаток був розділений на дві частини, після чого культивування продовжилося, передає Медпортал.

Важливим було те, щоб при розрізанні в кожній з частин збереглася експресія генів, відповідальних за розвиток зуба - активатор Lef1 та інгібітор ектодін. У результаті сформувалися два повноцінних зуба, які були пересаджені гризунам. Отримані зуби були вдвічі менше за звичайні, а число зубних горбів було також у два рази менше, ніж у нормального зуба.

Відео дня

Читайте: Медики знайшли смачний напій, який лікує хворобу нирок

Дослідники вважають, що надалі вони зможуть вирощувати зачатки зубної тканини зі стовбурових клітин, що значно спростить використання нової методики.

Раніше "Обозреватель" повідомляв, що вчені повідомили, як побороти карієс без лікарів.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки