Як запобігти раку: названо п'ять основних правил

26,7 т.
Як запобігти раку: названо п'ять основних правил

Експерти назвали п'ять основних правил, як попередити рак.

Поради лікарів опубліковані на сайті Фонду профілактики раку, повідомляє Дощ.

Правило перше: Усім жінкам старше 40 років потрібно раз на рік (або як мінімум раз на два роки) робити мамографію. Якщо у жінки мати, сестра або дочка хворіли на рак грудей, це автоматично підвищує її ризик і, можливо, щорічну мамографію їй слід розпочати раніше, ніж з 40 років.

Читайте: 5 перших симптомів розвитку раку у підлітків

Відео дня

Правило друге: Рак шийки матки розвивається, тільки в присутності вірусу папіломи людини. Тому деякі програми скринінгу спираються на ВПЛ-тест, і якщо він негативний, то жінка вільна на 3-5 років. Якщо ж ВПЛ є, то роблять цитологічний тест на зміни клітин шийки матки.

Взагалі, рак шийки матки розвивається дуже повільно, протягом приблизно 5-10 років. Тому скринінг рекомендується проводити максимум один раз на три роки. Найчастіше вам можуть порадити тільки від безграмотності або від бажання заробити зайвий раз на аналізах. Починають скринінг в різних країнах по-різному, десь з 21 року, десь пізніше. Ми радимо починати в 25-30 років.

Читайте: Медики розкрили головну причину виникнення раку

Правило третє: Всім, кому більше 50 років, потрібно щороку робити скринінг на колоректальний рак. І це повинен бути обов'язково кількісний імунохімічний тест на приховану кров в калі. Якщо він виявився позитивним, наступний етап дагностика - це колоноскопія.

Правило четверте: Всім курцям потрібно щорічно робити низькодозну комп'ютерну томографію. Саме низькодозну комп'ютерну томографію, а не рентген.

Читайте: Кориця "врятує" від раку: 7 корисних властивостей спеції

Є національне американське дослідження, в якому брало участь більше 53 тисяч курців. Одним робили звичайний рентген, іншим - низькодозну комп'ютерну томографію. Його почали в 2002 році, а в 2009 припинили, бо продовжувати було б неетично: виявилося, що низькодозна КТ на 20% краще, ніж рентген, зменшує захворюваність і смертність від раку легенів.

Правило п'яте: Рак шкіри теж варто перевіряти щорічно - раз на рік приходити до дерматолога, щоб він оглядав родимки на всій поверхні тіла. Якщо виявляться небезпечні родимки, їх можна видалити - тільки у дуже хорошого хірурга.

Читайте: Щоденне чаювання може запобігти раку

Як повідомляв "Обозреватель", вчені розповіли, в яких випадках кава може стати причиною раку.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки