Унікальний випадок: вчені виявили користь від куріння

15,3 т.
Унікальний випадок: вчені виявили користь від куріння

Вчені зафіксували єдиний унікальний випадок, коли куріння принесло користь для здоров'я. Житель Німеччини страждав спадковою анемією внаслідок мутації ДНК, яка кодувала гемоглобін. Куріння позбавило його від симптомів.

Про це повідомляє "Лента.ру" із посиланням на журнал Journal of Biological Chemistry.

Спочатку залізодефіцитну анемію виявили у 23-річної дочки чоловіка. Як з'ясували фахівці, недуга була викликана мутацією у гені, що кодує поліпептидний ланцюг α1, яка є одним з компонентів білка гемоглобіну. У результаті цього, червоні кров'яні тільця еротроцитів не можуть нормально забезпечувати клітини киснем.

Читайте: Пасивне куріння викликає агресію у дітей

Відео дня

Хоча батько дівчини також мав цей дефект, він не страждав анемією, але в його крові було виявлено високу концентрацію чадного газу. Як з'ясувалося, він був курцем, а мутація дозволяла гемоглобіну стабілізуватися при взаємодії з чадним газом.

Варто зазначити, що за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, від захворювань, пов'язаних з курінням тютюну, в світі в середньому кожні вісім секунд помирає одна людина. Щорічний показник смертності через вживання тютюну становить п'ять мільйонів осіб. Куріння сприяє розвитку раку легенів, серцево-судинних та інших захворювань, а також передчасного старіння.

Як раніше повідомляв "Обозреватель", гінекологи порівняли вплив менопаузи з курінням.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки