Забудьте про пломби: знайдено революційні ліки для зубів

39,6 т.
ідеальні зуби

Британські науковці з Королівського коледжу Лондона винайшли ліки, здатні зробити революцію в стоматології. Препарат, який позбавляє від деяких симптомів хвороби Альцгеймера, здатний відновлювати зуби, що позбавить людей від необхідності їх пломбувати.

Результати дослідження опубліковані в журналі Scientific Repiorts, повідомляє Popmech.ru.

Зуби людини майже не регенеруються після пошкоджень. Тому стоматологам доводиться заповнювати "дірки" синтетичними матеріалами. Пломби з таких матеріалів іноді тримаються роками, але все ж поступаються живій тканині за міцністю та довговічністю.

Читайте: Прорізувачі для зубів смертельно небезпечні для дитини - вчені

Відео дня

На зміну пломбам можуть прийти ліки Tideglusib (NP-12, NP031112), які вже пройшли кілька стадій клінічних досліджень як засіб боротьби з хворобою Альцгеймера та іншими нейродегенеративними захворюваннями. Його діюча речовина - невелика органічна молекула-інгібітор кінази GSK3, яка фосфорилює низку білків організму, зокрема, фактори транскрипції, які регулюють процеси поділу клітин і апоптозу. У клітинах пульпи зв'язування GSK3 стимулює поділ стовбурових клітин і спрямовує їхній розвиток шляхом одонтобластів - клітин, довгі відростки (трубочки) яких формують основу дентину.

Здатністю Tideglusib "вирішувати" відновлення втрачених клітин дентину скористалися стоматологи. Вчені взяли колагенові губки, просочили їх ліками і завантажили в невеликі (до 0,14 мм) порожнини в дентині мишачих зубів. Через шість тижнів порожнини майже повністю заповнилися новими клітинами.

Порожнини в мишачих зубах заповнилися новими клітинами за шість тижнів © Scientific Reports

Вчені сподіваються, що скоро Tideglusib можна буде застосовувати і для лікування зубів людей.

Як повідомляв "Обозреватель", раніше дантисти назвали незвичайні причини жовтизни зубів.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки