"Вчора в Україні померли 1600 осіб": прихильник медреформи привів шокуючі цифри

59,6 т.
'Вчора в Україні померли 1600 осіб': прихильник медреформи привів шокуючі цифри

Згідно зі статистичними даними Державного комітету, в Україні щодня помирає 1600 людей, які могли вижити, якби в країні було якісне медичне обслуговування.

Про це в своєму блозі на сайті "Новое время" написав громадський діяч-правозахисник, голова координаційної ради Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ/СНІД, Дмитро Шерембей.

"Сама тенденція "відкладати реформу" - згубна. Ви уявляєте саме формулювання "Відкласти життя своїх дітей"? Проте, медична реформа затягується, тому що є шалений опір медичній реформі", - пише Дмитро.

Він пояснив, що на сьогоднішній день затягування реформи охорони здоров'я призводить до жахливих наслідків. Хоча саме така реформа в змозі налагодити баланс між кількістю смертей і народжуваностю в Україні.

Відео дня

Далі ми наводимо вам текст його блогу без змін:

"За даними Державного комітету статистики, кожен день в Україні помирає 1600 людей, які могли б жити при наявності якісного медобслуговування. На мою думку, з цим не зрівняється найжахливіша війна - бездіяльність відбирає життя. Тому критично важливо - реформу охорони здоров'я не можна ігнорувати, ціна "відкладання" дуже висока.

Сама тенденція "відкладати реформу" - згубна. Ви уявляєте саме формулювання "Відкласти життя своїх дітей"? Проте, медична реформа затягується, тому що є шалений опір медичній реформі.

Чому так відбувається?

Єдиним гальмом реформи охорони здоров'я в Україні є корупціонери. Адже кількість ресурсів, які обертаються в системі охорони здоров'я України, перевищує сто мільярдів гривень. Ніхто точно не знає, куди вони йдуть, на який штат витрачаються, які закуповуються медикаменти. Ніхто не знає, але ж ці гроші зібрали з нас у вигляді податків, при цьому незрозуміло як витратили! Так ось, ті люди, які їх витрачають, і чинять опір медреформі так активно. Тому що в результаті всі дані стануть відкритими, в українській системі охорони здоров'я з'явиться електронний документообіг, де всім буде доступна будь-яка інформація (зрозуміло, крім персональних даних).

Що це буде означати для нас? Ми будемо точно знати, в яку лікарню, які поставлені медикаменти і пацієнти якої категорії можу їх отримати. Ми будемо знати, на які безкоштовні препарати і на яку діагностику ми можемо розраховувати.

Всі ці прості речі говорять про наступне: в подібній прозорій системі для корупціонерів не буде місця - для їх схем зникне поле діяльності.

Отже, в чому полягають інші важливі зміни, які сьогодні пропонує Міністерство охорони здоров'я і експерти?

По-перше, пацієнтів не будуть змушувати за все платити, як кричать всюди противники реформи. Буде базовий пакет послуг, який, на відміну від сучасної ситуації, реально буде безкоштовним. Це стосується сімейної медицини, екстреної та паліативної допомоги.

Також буде список послуг, які держава оплачує частково, і список послуг, за які платить пацієнт. Ці стандарти і розцінки будуть єдині по всій країні - а не так, як зараз, коли ціни на операції різняться від лікарні до лікарні, і пацієнти не можуть планувати свої витрати.

По-друге, лікарні отримають високий рівень автономії, при якому лікарі отримають можливість реально лікувати і отримувати білу зарплату - не менш 20 тис. грн. в місяць. Лікар буде зацікавлений в тому, щоб лікувати людей - адже якщо його робота буде неефективною, пацієнт зможе перейти до іншого лікаря і укласти контракт з ним.

По-третє, передбачається розвиток сімейної медицини - будуть впроваджені міжнародні протоколи лікування, створені програми профілактики і зниження смертності за основними захворюваннями, забезпечений якісний нагляд за вагітністю, якісні пологи і спостереження за немовлятами до року.

І найголовніше - кожна копійка зібраних податків буде витрачатися на конкретно надані послуги пацієнтам за принципом "гроші йдуть за пацієнтом".

Я впевнений, завдяки цій медреформі нарешті буде народжуватися більше українців, ніж померати. Будь-який рух вперед, будь-яке поліпшення хоча б на 1% - це вже збереже здоров'я сотні тисяч людей.

Я хочу, щоб мої діти були впевнені, що в лікарні їм допоможуть. Реформа критично назріла. Не відкладайте життя своїх дітей".

Як раніше повідомляв "Обозреватель", Комаровський розкритикував українську владу за бездіяльність у питанні реформи охорони здоров'я.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки