Вчені: перепади температури вбивають людей частіше, ніж вірус СНІДу

6,2 т.
Вчені: перепади температури вбивають людей частіше, ніж вірус СНІДу

Вчені з Гарварда дійшли висновку, що підвищення середньої річної температури на один градус вбиває на 1% більше людей, ніж вірус СНІДу.

А одночасне потепління взимку на один градус врятувало лише 0,6 відсотка жителів сходу США з 2000 по 2008 рік, передає Lenta.ru.

Дослідження експертів було опубліковано в журналі Nature Climate Change

Читайте: Індійське пекло: від спеки загинуло вже понад 1,3 тис. о

сіб

Глобальне потепління збільшує кількість смертей від температурних перепадів, і навіть більш м'які зими не здатні знизити цей ефект.

Відео дня

Епідеміолог Джоел Шварц спробував виключити фактори, які впливають на чистоту результатів більшості досліджень в області смертності від екстремальних погодних явищ. Фіксуючи кількість смертей в період аномальної спеки дуже важко сказати, померли пацієнти через неї чи через загострення своїх давніх хвороб.

Шварц розрахував середні зимові та літні температури в кількох містечках Нової Англії за 2000-2008 роки, а також взяв дані по смертності в тих же місцях.

Читайте: Аномальна спека в Індії вбила більше 300 осіб

Вчені з'ясували, що м'які зими не компенсують смертності від посилення спеки в літній період. Крім того, несподівані перепади температури виявилися більш смертоносними, ніж тривала спека чи мороз. У США від них помирає більше людей, ніж від вірусу СНІДу - близько 25 тисяч осіб щорічно, стверджує Шварц.

"Організм людини адаптується. Але коли температура скаче туди-сюди, пристосуватися не виходить", - зауважив Шварц.

У травні 2015 було представлено інше велике дослідження на цю тему. Вчені розглянули близько 74 мільйонів смертей, що сталися в 13 країнах світу з 1985 по 2012 рік, і розрахували, що 7,3 відсотка пов'язані з холодною погодою і лише 0,4 відсотка - з жаркою.

Як повідомляв "Обозреватель", від аномальної спеки в Пакистані загинули близько 140 осіб.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки