У США обгорілому пожежнику повністю пересадили обличчя

7,6 т.
У США обгорілому пожежнику повністю пересадили обличчя

Складну операцію провели американські хірурги. Лікарі провели повну пересадку обличчя 41-річному пожежного Патріку Хардісону. Загалом медики працювали 26 годин. Потерпілому при пожежі в 2001 році учаснику добровільної пожежної дружини пересадили нове обличчя повністю - повний овал анфас, включаючи ніс, вуха, губи, повіки, повідомляє "Лента.ру" із посиланням на Reuters.

Операція була проведена в медичному центрі Нью-Йоркського університету ще в серпні, її результати представлені публіці тільки зараз. Пацієнт - 41-річний Патрік Хардисон (Patrick Hardison) отримав обличчя 26-річного Девіда Роудбаха (David Rodebaugh). Донор загинув при нещасному випадку, катаючись на велосипеді, для пересадки була взята його тканинна маска.

Читайте: Вчені мають намір пересадити людині нирки свині

Відео дня

Пересадка обличчя тривала 26 годин, в ній взяли участь 150 лікарів, повідомив на брифінгу для преси керівник медичної бригади - пластичний хірург Едуардо Родрігес. Фактично, це були дві паралельні операції, оскільки пацієнту приживляли тканини, зняті з донора на сусідньому операційному столі.

Тканини єдиним шматком зняли з загиблого і закріпили в декількох точках на черепі пацієнта, а після цього, за висловом доктора, "накинули на голову". "Все ідеально розташоване", - запевнив Родрігес.

Право на проведення такої складної операції команда медиків Нью-Йоркського університету отримала тільки після року спеціальної медичної практики, зазначив Родрігес. Університет повністю оплатив операцію, її вартість склала мільйон доларів.

Читайте: Медики пересадили дитині череп, надрукований на 3D-принтері

Травми і опіки обличчя Хардісон отримав при пожежі в місті Сенатобія (Senatobia) в штаті Міссісіпі в 2001 році. Особливу небезпеку для його здоров'я представляла відсутність у нього повік, що могло призвести до сліпоти. Тепер пацієнт може моргати і спати з закритими очима.

Пацієнт Патрік Хардісон до і після операції з пересадки обличчя. Фото - reuters.com

Зазначимо, що це перший випадок в історії медицини, коли людині пересаджують настільки велику кількість лицьової тканини, хоча часткові пересадки проводилися вже багато разів. Першим пацієнтом, якому зробили пересадку лицьової тканини, стала француженка Ізабель Дінуар у 2005 році, що постраждала від нападу собаки. Для трансплантації використовувалися шкірний покрив і м'язи обличчя донора з міста Лілль, у якої відмовив мозок.

Як повідомляв "Обозреватель", раніше лікарі вперше пересадили дитині кисті рук.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки