Лікарі назвали продукти, які не можна їсти в спеку
У спекотну погоду варто звернути увагу на вегетаріанські страви.
Про це інформаційному агентству УНІАН розповів фітотерапевт Борис Скачко.
Доктор вважає, що їсти потрібно в основному овочі та фрукти: і сирі, і термічно оброблені. Всі білкові продукти необхідно виключити. Якщо спека спаде до 30 градусів тепла, тоді припустимі і біле м'ясо, і біла риба.
За його словами, білок підвищує обмін речовин на 40%. Це сильно розігріває організм і збільшує потребу в охолодженні. "А охолоджуватися людина може одним способом - коли вода, випаровуючись через шкіру, забирає з собою багато калорій. Але при температурі навколишнього середовища +33 і вище, температура повітря і тіла практично зрівнюється, і людина вже не може, випаровуючи воду, охолоджуватися", - зазначив лікар.
Він пояснив, що якщо з ранку людина поїла м'яса або риби, то ще більше розігріла свої обмінні процеси і організму треба витратити більше сил на охолодження.
"Якщо вже дуже кортить білка, то можна залишити в раціоні кисломолочні продукти і яйця. Повністю треба виключити йод у будь-яких видах: це і морська капуста, і йодована сіль, тощо. Йод знижує ККД розщеплення їжі. На всі адаптогени, стимулятори накласти заборону: женьшень, лимонник, радіола, заманиха. Вони через гормони надниркових залоз підвищують температуру тіла. Продукти з кофеїном теж слід виключити", - зазначив лікар.
Скачко наголосив, що влітку треба випивати мінімум 5% рідини від маси тіла в день, а при температурі 30 градусів - ще більше.
"Дуже важливо контролювати кількість сечі. За добу її має бути не менше літра. Рідина потрапляє в організм, "на автоматі" і випаровується через легені, через шкіру. Нирки ж працюють "за залишковим принципом". Якщо води в організмі мало, ниркам вона не дістається, йде перегрів організму і піднімається температура тіла. Може статися тепловий удар", - попередив лікар.
Він також говорить, що про воду з холодильника краще забути.
"Трахея на три чверті складається з хрящових кілець, а задня чверть - м'яка тканина. В цьому місці до трахеї прилягає стравохід. Коли ми випиваємо холодної води, стравохід охолоджується, й охолоджується трахея. Знижується імунітет, і людина, як мінімум, заробляє трахеїт, а як максимум - пневмонію. Комусь при низькому імунітеті вистачає одноразового прийому холодного напою, комусь треба попити кілька днів, але система все одно зреагує. Адже нас цікавить не розбавити тепло всередині, а вивести його з організму", - зазначив лікар.
За його словами, підсилює спрагу і солодка їжа, збільшуючи в'язкість крові.
"Зокрема, морозиво провокує вживання рідини разом із ним. Морозиво зазвичай їдять для задоволення, а не з метою набити шлунок холодною солодкою масою. До речі, чим швидше набив шлунок, тим швидше морозиво опиниться на стегнах, у жировій тканині. А повні люди гірше переносять спеку. Оскільки тепло виділяється, а жирова тканина, яка фактично є діелектриком, не дає йому піти в навколишнє середовище. Таким людям треба вживати більше рідини", - зазначив лікар.
Як раніше повідомляв "Обозреватель", існує кілька способів уберегтися від спеки і сонця.