Обдурити епідемію грипу: названі прянощі, здатні підтримати організм
У холодну пору року спеції і прянощі допоможуть організму зігрітися, підвищать імунітет і суттєво знизять ризик захворіти на застуду або грип.
Про це кореспонденту ГолосUA повідомила дієтолог Людмила Бабич.
За словами лікарів, натуральні спеції не тільки покращують смак страв, але і позитивно впливають на захисні сили організму і підвищують імунітет.
"Гострі прянощі особливо рекомендовані в холодну пору року, адже вони допомагають організму протистояти вірусам і регулювати потрібну температуру тіла. Крім цього, більшість спецій покращують травлення. Але варто пам'ятати, що вживати їх також потрібно обережно, особливо при наявності хронічних недуг органів шлунково-кишкового тракту", - зазначила лікар.
Однією з найкорисніших добавок до страв фахівець вважає хрін. Він прекрасно підкреслює смак продуктів, надаючи їм пікантний присмак, але головна заслуга його в тому, що хрін активно бореться з вірусами і допомагає організму зігрітися.
"Хрін має загальнозміцнюючу, протизапальну дію і бактерицидний ефект. Тому в сезон застуд варто якомога частіше приправляти страви хріном. Крім цього, хрін стимулює роботу шлунка, має м'яку жовчогінну властивість", - наголосила експерт.
Корисним у холодну пору року є також кардамон. Ця індійська пряність захищає організм від шкідливого впливу зовнішнього середовища, допомагає перетравлювати їжу і спалювати жирові відкладення, а також є профілактикою серцево-судинних захворювань.
Крім того, вважається, що кардамон покращує настрій.
"Кардамон рекомендований для лікування застуди та грипу, оскільки допомагає організму боротися зі шкідливими бактеріями, перешкоджаючи їхньому розмноженню, має потогінний і легкий сечогінний ефект, завдяки чому ефективно знижує рівень токсинів в організмі", - зазначила лікар.
Як раніше повідомляв "Обозреватель", в Україну йдуть три віруси грипу, і медики прогнозують початок епідемії вже у грудні.