Названо вітамін, який може підвищити ризик інсульту
Довготривале вживання деяких вітамінів може бути небезпечним. Вчені дійшли висновку, що вітамін Е підвищує ризик геморагічного інсульту на 22%.
Добавки, які приймають у правильній дозі, приносять користь. Втім згідно з новим дослідженням, добавки з вітаміном Е, можуть знизити ризик ішемічного інсульту (на 10%) і збільшити ризик геморагічного інсульту.
Зазначається, що геморагічний інсульт виникає, коли кров із артерії раптово починає кровоточити в головному мозку, а ішемічний інсульт виникає, коли припиняється кровопостачання частини мозку.
Проте команда зазначила, що вітамін Е не істотно впливає на загальний ризик інсульту.
У рамках дослідження, проведеного Маркусом Шюрксом, науковцем Brigham and Women's Hospital у Бостоні (США), розглянули дев'ять міжнародних робіт. У дослідженнях взяли участь понад 118 тисяч осіб.
Серед учасників дослідження 59 357 приймали добавки вітаміну Е, решті давали плацебо.
Базуючись на своїх підсумках, вчені підрахували, що на кожні 1250 осіб, які приймають вітамін Е, може бути один додатковий геморагічний інсульт.
З іншого боку, одному ішемічному інсульту можна було б запобігти на кожні 476 осіб, які приймають вітамін Е.
"Якщо ви приймаєте добавки з вітаміном Е, не перевищуйте допустиму дозу, оскільки це може бути шкідливим", – зазначають лікарі. За їх словами, прийом 540 мг або менше добавок вітаміну Е на день навряд чи завдасть якоїсь шкоди.
Продукти, багаті на вітамін E:
Рослинна олія
Мигдаль
Кедрові горіхи
Броколі
Манго
Насіння соняшника
Авокадо
Арахісова паста
Як повідомляв OBOZREVATEL, британські вчені дійшли висновку про сприятливий вплив кави на організм. За їх словами, помірне вживання цього напою (до трьох чашок на день) здатне на 12% знизити ризик смерті від різних захворювань, у тому числі на 17% – від серцево-судинних.