Прорив у лікуванні раку: вчені навчилися "обманювати" злоякісні клітини

21,4 т.
Прорив у лікуванні раку: вчені навчилися 'обманювати' злоякісні клітини

Експертна рада американського Управління з контролю за продуктами харчування і ліками (FDA) одноголосно схвалила протиракову терапію, яка на генетичному рівні змінює власні клітини пацієнта, перетворюючи їх у "живий препарат", який потужно бореться із хворобою. 

Як повідомляє The New York Times, поки що ця терапія буде застосовна лише до лікування лейкемії (рак крові - авт.), проте вчені працюють над аналогічною терапією щодо сотень інших видів раку. 

Щоб використовувати цю техніку, у пацієнта необхідно взяти його Т-клітини (складають частину імунної системи), заморозити їх і відправити на завод, для того, щоб вони розмерзли і потім обробити. Потім, за допомогою спеціально модифікованого вірусу імунодефіциту людини, лікарі поміщають у них ген, який допомагає вбивати злоякісні клітини. Вже змінені клітини підсаджують пацієнтові назад. 

Відео дня

Для перенесення нового генетичного матеріалу в Т-клітини для їхнього перепрограмування, використовується інвалідна форма ВІЛ-вірусу. Завдяки так званому "турбонадуву", Т-клітини атакують В-клітини, які стають злоякісними при лейкемії. 

Оскільки лікування руйнує не тільки лейкозні В-клітини, а й здорові, які допомагають боротися з мікробами, пацієнти потребують лікування, щоб захистити їх від інфекції. Тому кожні кілька місяців вони отримують інфузії імунних глобулінів.

Видання зазначає, що навіть єдина доза таких клітин, привела до тривалої ремісії. Рада рекомендувала схвалити вищезазначене лікування для гострої лімфобластної лейкемії В-клітин у дітей і молодих людей у віці від 3 до 25 років. 

Однією з пацієнток, на якій був випробуваний цей метод лікування, є 12-річна Емілі Уайтхед. Вона була на зборах експертної ради, щоб відстояти це лікування. У 2012 році вона проходила курс цієї терапії та випробувала на собі серйозні побічні ефекти, які мало не вбили її. Однак незважаючи на лихоманку, скачки кров'яного тиску і застій в легенях, вона одужала від раку. 

Основним доказом ефективності лікування стали 63 пацієнти, які отримували лікування із квітня 2015 року по серпень 2016 року. 52 з них, або 82,5 відсотків, пішли на ремісію - високий показник для такого важкого захворювання. Ще 11 людей загинули.

Новий препарат буде доступний лише для деяких медичних центрів США, а тільки там, де персонал пройде спеціальну сертифікацію. Що стосується його застосування в інших країнах, то компанія-розробник, після повного схвалення у США, буде подавати заявки на схвалення у Європейському Союзі. 

Передбачається, що вартість лікування складе близько 300 тисяч доларів.

Як раніше повідомляв "Обозреватель", навіть незначні зміни в раціоні можуть істотно поліпшити здоров'я і, як наслідок, продовжити життя. 

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки