Розроблено тест, який допоможе визначити ризик рецидиву раку

10,9 т.
Розроблено тест, який допоможе визначити ризик рецидиву раку

Останні дослідження вчених із Каліфорнійського університету в Сан-Франциско з'ясували, що тест, відомий як MammaPrint, може допомогти передбачити, чи загрожують жінці, через роки після завершення основного лікування, нові пухлини.

Про це повідомляє видання Daily Mail.

Вчені зазначають, що в першу чергу, цей тест здатний допомогти численним пацієнткам, які мають рак грудей на ранній стадії, уникати агресивних методів лікування (хіміотерапії, що має масу побічних ефектів).

Вченими було проаналізовано 1780 пацієнтів, рак яких не поширився на їхні лімфатичні вузли, а їхні пухлини вимірювалися діаметром не більше 3 см. Після початкового лікування 311 пацієнткам призначали препарат для зниження ризику утворення вторинних пухлин, водночас як 339 не отримували додаткову терапію. Всі пухлини учасників були видалені.

Читайте: Названі продукти, які здатні допомогти в боротьбі з раком кишечника

Результати показали, що мультигенних тест, який працює зі зразками пухлинних тканин, класифікував 15 відсотків учасників дослідження як що входять до групи низького ризику рецидиву раку. Пізніше було виявлено, що у таких жінок був сильний прогноз, незалежно від того, чи отримували вони додаткове лікування, щоб запобігти утворенню вторинних пухлин.

Дослідники стверджують, що генетичний тест може використовуватися лікарями для визначення оптимального курсу лікування пацієнтів. Крім того, вони відзначають, що це важливе відкриття, оскільки пацієнтам з низьким ризиком не потрібно проходити агресивне лікування.

Читайте: Рак у жінок: вчені назвали найнебезпечніший вік

"Це важливий крок вперед для персоналізації догляду за жінками з раком молочної залози. Тепер ми можемо протестувати дрібні пухлини молочної залози з негативним вузлом, і якщо вони перебувають у категорії ультранизького ризику, ми можемо сказати жінкам, що вони навряд чи помруть від раку і не потребують агресивного лікування, включаючи радіацію після лумпектоміі. Це захоплююча подія, тому що приблизно 20-25 відсотків діагностованих сьогодні пухлин можуть бути вкрай низьким ризиком", - коментує результат провідний автор дослідження доктор Лора Ессерман.

Як раніше повідомляв "Обозреватель", названі 15 симптомів раку, які потрібно знати кожному.