Псують усмішку: названо топ продуктів, які забарвлюють зуби

Псують усмішку: названо топ продуктів, які забарвлюють зуби

Красива усмішка, що сяє білизною, – мрія кожного. Тому в арсеналі багатьох є відбілювальні зубні пасти, спеціальні щітки й системи відбілювання, а також "абонемент" до стоматолога-гігієніста.

Але, на жаль, як би ми не намагалися боротися за сліпучу білосніжність, часто настає розчарування – сірість або жовтизна можуть з'явитися вже за тиждень після професійного відбілювання, а зубна паста "працює" лише кілька годин після застосування (а то й менше).

Як виявилося, винні не неякісні препарати або послуги, а банально продукти, які ми звикли вживати ледь не щодня – деякі з них нещадно й стійко забарвлюють зубну емаль.

Відео дня
Улюблені продукти виявилися підступними

Стоматологиня Галина Петренко розповіла читачам MedОboz, які харчі більше за інших залишають свій темний слід на усмішці.

Червоне вино

Цей п'янкий напій (навіть у малих кількостях) шкодить вам не тільки через вміст етанолу. У його складі також є поліфеноли, які руйнують зубну емаль, а також хромогени й таніни, що надають їй сірого кольору.

Тож якщо вам люба ваша усмішка, від вина варто відмовитися зовсім або хоча б полоскати рот чистою водою після кожного його вживання.

Кава

Улюблений ранковий напій більшості також нещадний до краси усмішок – він забарвлює зуби в сіро-жовтий колір (і чим міцніша кава, тим глибший відтінок).

Річ у тім, що кофеїн сприяє утворенню пігментації на зубній емалі. А нейтралізувати цей негативний ефект можна тільки полосканням рота або чищенням зубів після чергової порції, або ж розбавляти чисту каву молоком або вершками – обидва продукти завдяки кальцію "скасовують" забарвлювальний вплив кофеїну.

Енергетики й газована вода

Спортивні напої (ізотоніки, тоніки тощо), енергетики та будь-які газовані напої з добавками часто містять велику кількість різних кислот (лимонну, ортофосфорну і тощо) та підсолоджувачі. А всі вони, як відомо, чинять руйнівний вплив на зубну емаль, стоншуючи її і знебарвлюючи. В результаті зуби стають сірими й крихкими.

Чай

Цей продукт має дві сторони "медалі". З одного боку, бактерицидні компоненти чаю захищають зуби від шкідливих мікроорганізмів, тим самим запобігаючи неприємним захворюванням зубів і ротової порожнини (карієс, пародонтоз тощо). З іншого – танін, який міститься в напої, здатний надавати зубам жовтого відтінку. На щастя, нейтралізувати цю його дію можна за допомогою молока, доданого в чай.

Ягоди

Будь-які ягоди (червоні, чорні, жовті, блакитні тощо) містять велику кількість органічних кислот і пігментних молекул, тому вони також здатні зробити зубну емаль на відтінок-два темнішим.

Тож любителям ягід варто особливо ретельно стежити за гігієною рота – полоскати водою після вживання ласощів або, що ще краще, повноцінно чистити зуби.

Шоколад

Какао й шоколадні солодощі надають зубам жовтуватий відтінок і призводять до розвитку карієсу. Вся річ у забарвлювальних компонентах какао бобів і цукрі, що сприяє розмноженню хвороботворних бактерій та руйнуванню зубної емалі.

Тож час задуматися, що вам дорожче – краса ваших зубів або гастрономічний короткочасний кайф після з'їденої цукерки. Якщо ж втриматися не вдалося, гарненько прополощіть рота теплою водою або, знову ж таки, почистіть зуби.

Раніше OBOZREVATEL розповідав, якими зубними пастами не можна користуватися щодня.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки