"Бактеріологічна зброя!" Україну заполонили небезпечні ягоди і фрукти
Україну знову заполонили нітратні кавуни та дині. Лікарі кажуть, що випадків звернення пацієнтів із отруєнням досить багато.
У деяких областях контрольні служби вилучають отруйні баштанні тоннами. Але українці продовжують труїтися, причому не тільки кавунами і динями. У магазинах і на ринках продаються і насичені нітратами цитрусові, екзотичні фрукти. А викликати неприємні симптоми можуть навіть сливи або абрикоси. Детальніше – у матеріалі OBOZREVATEL.
Поїли кавун і отруїлися
Українці часто скаржаться на отруєння сезонними фруктами.
Скаржаться кияни і на кавуни на ринку Оболоні. Теж купили половинку ягоди і отримали сильне отруєння.
Читайте: Отрута замість десерту: з'ясувалася небезпека осінніх кавунів
Минулого тижня отруїлися кавуном і батьки Ксенії Собченко з Дніпра.
Також вся сім'я отруїлася і у Маріуполі.
Вилучають тоннами
Контрольні органи і в цьому році знаходять отруйні кавуни і дині, які доводиться вилучати. Так, у Житомирській області у липні не допустили на ринки понад тисячу кілограмів фруктів і ягід через перевищення вмісту нітратів. З них 45 кг кавунів, 897 кг динь.
Через нітрати в липні не потрапили у продаж 600 кг кавунів і динь у Чернівецькій області. Як зазначають у Головному управлінні Держспоживслужби, максимальний показник нітратів у кавунах у липні на ринках Буковини становив 100-200 мг/кг за норми 60 мг/кг. А у дині майже 1000 мг/кг, за норми всього 90 мг/кг. Переважно поставки такої небезпечної продукції здійснювалися з Херсонської області.
Постраждалих багато
Лікар-інфекціоніст Дмитро Дудар каже, що у цьому році, за його спостереженнями, пацієнтів з отруєннями баштанними не менше, ніж у минулому році.
Труять і китайськими фруктами
Начальник Головного управління Держспоживслужби Києва Олег Рубан каже, що у столиці кавуни і дині через перевищення нітратів і нітритів у цьому році не вилучали.
"Ми проводимо перевірку в офіційних місцях продажів – це магазини і офіційні ринки. Всі інші місця є стихійними. Навіть кавунові розвали, які організовує щороку місцева влада, ми їх не перевіряємо. Але в будь-якому такому місці слід питати документ, який називається довідка ветеринарно-санітарної експертизи. Якщо вона є, то все нормально", – зазначив у розмові з нами Рубан.
Читайте: Українцям розповіли, чим небезпечні ранні кавуни та дині
Але труяться не тільки кавунами і динями. Наприклад, у грудні минулого року у Львові виявили партію помело, в яких була отруйна речовина ізокарбофос. Їх завезли до нас із Китаю. Така сама історія була і трохи раніше у Києві. Жителі Дніпровського району столиці почали скаржитися на отруєння, Держспоживслужба виїхала на місцеву плодово-овочеву базу і виявила там нітратні помело.
Річ у тім, що у Китаї досі дозволено обробляти фрукти шкідливими речовинами, які заборонені в Україні.
Щоправда, за словами голови Всеукраїнської асоціації постачальників супермаркетів Олексія Дорошенка, в Україну поки що рідко завозять фрукти з Піднебесної. "Хоча я знаю, що китайці цікавляться нашим ринком. Але ймовірно, занадто далека доставка товарів їх зупиняє. До того ж у нас у самих вирощують достатньо овочів і фруктів, тому ринок заповнений", – вважає Дорошенко.
Отруїтися можна навіть абрикосами
За словами лікаря-гастроентеролога з Дніпропетровської області Олега Шевченка, отруїтися можна не лише баштанними.
Читайте: Отруєння відпочивальників на морських курортах: експерт назвав відповідальних
"Таке ж сильне отруєння можуть викликати і апельсини, мандарини, якщо в них надлишок нітратів. Просто кавуни у нас багато їдять в сезон, тому і більше повідомляють про отруєння. Можна отруїтися навіть сливами, абрикосами. Якщо, наприклад, туди потраплять шкідливі мікроорганізми і почнуть там розвиватися, виділяючи токсини. Або якщо сад розташований поблизу із заводом або жвавою трасою. Фрукти точно так само накопичують у собі важкі метали, токсини. Про отруєння ранньою полуницею, яку удобрюють різними нітратами для швидкого дозрівання, я вже навіть не кажу", – пояснив OBOZREVATEL Шевченко.
Лікарі кажуть, що нітратні фрукти можуть викликати серйозні отруєння.
Лікарі радять купувати кавуни і дині тільки в сезон, з початку серпня. Уникати покупок на стихійних ринках, у людей, які не можуть показати документи. Не купувати розрізані кавуни, тому що в спеку на поверхні розвиваються шкідливі мікроорганізми.
Перед вживанням кавун і диню треба добре промити гарячою водою. Щоб вийшли нітрати, їх можна навіть помістити в воду на пару годин.
Не варто також їсти м'якоть близько до шкірки, саме там накопичуються нітрати.
Дивіться відео за темою: