15 неймовірних фактів про користь шоколаду
Шоколад, так само, як і кава, викликає масу дискусій навколо своєї "персони". Хтось вважає його корисним, хтось називає шкідливим, а хтось взагалі нічого про нього не думає - просто любить і їсть, або не любить і не їсть.
MEDOBOZ підготував для вас 15 фактів про користь шоколаду, які доводять, що не варто боятися цього продукту.
Читайте: Названа важлива користь темного шоколаду
Заряджає антиоксидантами. Шоколад відноситься до найбагатших джерел антиоксидантів. Італійські вчені довели, що ці антиоксиданти фактично нейтралізують вільні радикали і інші небезпечні речовини, які можуть становити потенційну загрозу для здоров'я (провокувати розвиток раку, передчасне старіння і серцеві захворювання).
Зміцнює серцево-судинну систему. Шоколад, точніше какао-боби, з яких його готують, містить величезну кількість катехінів і поліфенолом. Ці речовини допомагають поліпшити еластичність судин і зменшити ризик серцево-судинних захворювань.
Нормалізує тиск. Шоколад багатий мінералами, такими як магній і мідь. Ці мінерали допомагають регулювати кров'яний тиск і, отже, підтримують правильний серцевий ритм.
Виводить токсини. Ласий продукт містить найбільшу кількість флавоноїдів і поліфенолів, навіть більше, ніж вино і чай. Це робить його неперевершеним в боротьбі з вільними радикалами і виведенням токсинів з організму людини.
Запобігає раку. Наявність великої кількості флавоноїдів і антиоксидантів роблять шоколад лідером в списку продуктів для профілактики раку.
Читайте: Шоколад приносить більше користі, ніж фрукти - вчені
Допомагає впоратися з нудьгою і поганим настроєм. Пару шматочків шоколаду допоможуть знизити рівень стресу. Він стимулює вироблення ендорфінів - гормонів щастя. Крім того, за рахунок наявності в складі стимуляторів теоброміну і кофеїну, шоколад допомагає поліпшити стан при депресії.
Знижує холестерин. Численні дослідження показали, що щоденне вживання невеликих порцій чорного шоколаду допомагає знизити рівень окисленого холестерину в організмі і підвищувати кількості хорошого.
Допомагає мозку. Темний шоколад вважається одним з продуктів-лідерів для поліпшення роботи мозку, зокрема, він допомагає поліпшити концентрацію і пам'ять. Флавоноли і поліфеноли в його складі здатні знижувати ризик інсульту і деменції.
Корисний для учнів. Інші дослідження показали, що шоколад покращує гіперпластіку мозку. А це в свою чергу сприяє поліпшенню адаптації до навчання і сприяє швидкому засвоєнню нових знань.
Зміцнює імунітет. Шоколад містить великі дози катехінів. Ці речовини зміцнюють імунну систему людини, а значить запобігають серйозним хронічним захворюванням.
Читайте: Як приготувати корисний шоколад для дітей
Бореться з анемією. Всі ті ж флавоноїдні з'єднання корисні при лікуванні пацієнтів з анемією, а також тих, хто неповноцінно харчується.
Дарує красу шкірі. Біоактивні сполуки і флавоноли, які містяться в складі шоколаду, сприяють зволоженню клітин шкіри, захищають її від шкідливого впливу сонця і покращують кровопостачання.
Доглядає за волоссям. Шоколад славиться своїми протизапальними властивостями, а також здатністю покращувати кровообіг. Тому він запобігає інфекції шкіри, запобігає випаданню волосся і сприяє прискоренню їх росту.
Бореться в негативними супутниками вагітності. Шоколад корисний для майбутніх мам, оскільки він допомагає в запобіганні таких станів, як прееклампсія, зменшує спазм м'язів, допомагає розслабитися, а також зміцнює імунітет.
Лікує кашель. У складі какао-бобів, з яких готують шоколад, є речовина теобромін. Цей компонент допомагає впоратися з кашлем і уникнути астми.