Корисні і шкідливі властивості шоколаду: що треба знати
Шоколад – продукт, який зарекомендував себе не тільки, як ласощі, але також має лікувальні властивості.
OBOZREVATEL зібрав найвідоміші факти про якість шоколаду і пропонує читачеві ознайомитися з ними.
Гіркий сорт вважається найбільш корисним тому, що в ньому міститься максимальна кількість тертого какао і дуже мало цукру. Ознакою гарної якості є аромат і те, що плитка блищить і дзвінко ламається.
Лікувальні властивості солодощів обумовлені складом какао-бобів, в які входить велика кількість з'єднань, їх можна класифікувати наступним чином: жири (54%), білки (11,5%), вуглеводи (сахароза, крохмаль і пектини – до 8%), вільні амінокислоти (12%), мінеральні речовини (кальцій, калій, залізо, магній та інші (до 5%), вітаміни (А, В, В, Е, РР і інші), феноли, терпеноїди, пуринові алкалоїди (теобромін), кофеїн в кількості 0,2%, фенілетиламін.
Корисні властивості
Шоколад підвищує імунітет. Гіркий шоколад сприяє активному виробленню імуноглобуліну – речовини, яка відповідає за противірусний захист організму, а запах шоколаду викликає позитивні емоції.
Помірне, але регулярне вживання шоколаду знижує ризик появи так званої фібриляції передсердь, іншими словами миготливої аритмії серця і благотворно впливає на стан кровоносних судин.
Справжній гіркий або темний шоколад (де не менше 50% какао) може врятувати від затяжного кашлю. З кашлем бореться речовина теобромін, яка в достатній кількості міститься в какао бобах.
Ласощі мають антибактеріальну та протимікробну дію і можуть допомогти від болю в горлі. Завдяки флавоноідам розтанувший шоколад у горлі бореться з бактеріями.
Гіркий і світлий шоколад може тимчасово поліпшити зір. Його вживання покращує кровопостачання сітківки ока, а також стимулює кровообіг у мозку. Такий ефект може стати в нагоді водіям у туманну або дощову погоду.
Антибактеріальні речовини, флавоноїди і поліфеноли запобігають карієсу. Для цього достатньо з'їдати всього 30 грамів шоколаду в день.
Шоколад покращує роботу мозку. Кофеїн і теобромін какао-бобів мають стимулюючу дію на серцево-судинну і нервову систему, позитивно впливає на когнітивні (пізнавальні) функції.
Читайте: Звідки взявся шоколад: учені розкрили ''таємницю століття''
Солодкість уповільнює старіння. Какао-боби, з яких виробляється якісний шоколад – лідери за змістом проантоцианідіна, необхідного для підтримки структури колагену шкіри, а отже – її краси і пружності. Вживання в їжу гіркого шоколаду з високим вмістом цих речовин сприяє нейтралізації вільних радикалів, сповільнює процеси старіння в організмі.
Ласощі є хорошим косметичним засобом. Корисні властивості шоколаду роблять шкіру пружною, сяючою і підтягнутою, захищають від ультрафіолетового випромінювання, а аромат піднімає настрій і заспокоює нерви. Шоколадне обгортання поліпшить кровообіг, допоможе в боротьбі з целюлітом. Маска для обличчя для всіх типів шкіри живить шкіру, робить її м'якою і пружною.
Шоколад здатний збільшити тривалість життя. У ньому міститься велика кількість антиоксидантів, какао продукти знижують рівень холестерину і нормалізують артеріальний тиск. Дослідження підтверджують, що шоколад позитивно впливає на серцевий м'яз.
Шкідливі властивості
Шоколад – висококалорійний продукт. У 100 г міститься більше 500 ккал.
До складу шоколаду входить велика кількість жирів, що негативно позначається на серцево-судинній системі.
Читайте: У солодощах і газованій воді: з'ясувалося, яка харчова добавка викликає рак
Кофеїн, що міститься в солодощах, може спровокувати печію, захворювання шлунково-кишкового тракту, нудоту і збільшення простати у чоловіків. Навіть трохи ласощів можуть збільшити пульс і підняти тиск.
Деякі виробники можуть замінювати якісне какао-масло пальмовим або кокосовим. У такому продукті містяться транс-жири, які можуть спровокувати гормональний дисбаланс, зайву вага, атеросклероз, злоякісні пухлини.
Шоколад може посилити алергічну реакцію. Тому, як тільки з'явилися перші ознаки будь алергії, солодкість потрібно припинити їсти на тиждень.
Шоколад схожий на наркотик і може викликати залежність. Але таку реакцію може спровокувати тільки вживання не менше 400-500 г солодощі.
Як повідомляв OBOZREVATEL, раніше вчені розгадали стародавню таємницю появи шоколаду. Вони виявили в високогір'ї Еквадору стародавні керамічні посудини із слідами какао Theobroma cacao, вік яких досягає 5300 років.