Вчені назвали небезпеку соняшникової олії

Вчені назвали небезпеку соняшникової олії

Тривале вживання в їжу соняшникової олії або риб'ячого жиру може призвести до серйозних проблем із печінкою, з'ясували вчені з Гранадского університету.

Про відкриття повідомляється на сайті Medicalxpress.со, який цитує РІА Новини.

Дослідники провели комплексний аналіз реакції печінки щурів на тривале вживання оливкової та соняшникової олії, а також риб'ячого жиру. Зокрема, фахівці вимірювали довжину тіломір, стежили за ультраструктурними змінами в органі з допомогою електронного мікроскопа.

Вчені з'ясували, що печінка була більш здорова у групи щурів, що вживали в їжу оливкову олію. У свою чергу, соняшникова олія призводила до фіброзу і ультраструктурних змін, а риб'ячий жир збільшував окислювальні процеси, пов'язані з віком, змінював довжину тіломір і сповільнював дихальний ланцюг перенесення електронів у мітохондріях. Також соняшникова олія і риб'ячий жир підвищували шанси захворіти на метаболічний неалкогольний стеатогепатит.

Тіломіри - кінцеві ділянки хромосом, укорочення яких пов'язано зі старінням, а подовження - із виникненням раку.

Метаболічний неалкогольний стеатогепатит викликається надмірним накопиченням тригліцеридів у печінці з активацією вільного радикального окислення, пошкодження клітинних мембран. За відсутності належного лікування стеатогепатит переходить у цироз печінки.

Як раніше повідомляв "МедОбоз", міжнародна група вчених із Великобританії і Німеччини ідентифікувала 24 нові препарати, які потенціально зупиняють старіння і продовжують життя у людей.