Викликають рак: названа небезпека відомих підсолоджувачів
Підсолоджувачі на базі фруктози здатні провокувати розвиток раку прямої кишки.
До такого висновку наукові фахівці з Бейлоровского коледжу в Х'юстоні прийшли після експериментів за участю лабораторних щурів, пише Science.
Дослідники заявляють, що кукурудзяний сироп і інші натуральні підсолоджувачі на базі фруктози, використовувані у виробництві солодких газованих напоїв і десертних виробів, сприяють розвитку колоректального раку.
Молекулярні біологи провели випробування на генетично модифікованих мишах, щоб з'ясувати, чи може фруктоза провокувати скупчення мутацій в геномі клітин кишечника.
Тварин поділили на групи, одну з яких поїли 25% розчином кукурудзяного сиропу. При цьому тварини отримували його в кількості, що не дозволяла їм набирати зайву вагу.
Експеримент продемонстрував: підсолоджувачі на фруктозі дійсно безпосередньо сприяють розвитку раку кишечника. До його фіналу у тварин, які отримували кукурудзяний сироп, кількість великих пухлин у кишечнику була приблизно в 5-6 разів вище, ніж у гризунів, яким не давали цього продукту, що містить в собі фруктозу.
"Навіть невеликі дози фруктози вкрай негативно впливали на роботу кишечника, активізували накопичення мутацій і зростання ракових клітин", - повідомили автори дослідження.
Читайте: Як відмовитися від солі та цукру: розкрито простий секрет
За словами вчених, ракові клітини, які скупчуються в прямій кишці на тлі вживання кукурудзяного сиропу, цілеспрямовано прагнули поглинати фруктозу, використовуючи її як засіб виробництва важливих для їх розвитку жирних кислот.
У їхній доповіді йдеться, що ризик розвитку раку прямої кишки можна максимально зменшити, просто відмовившись від напоїв і продуктів з підсолоджувачами на основі фруктози.
Як повідомляв OBOZREVATEL, цукор блокує активність білка, який необхідний для розмноження кишкової мікрофлори, пов'язаної з нормальною вагою і здоров'ям.