Вживання шпинату може знизити ризик розвитку раку: результати дослідження

Солоні сирники зі шпинатом

Вчені з'ясували, що вживання шпинату здатне знизити ризик розвитку раку товстої кишки. Для дослідження була використана модель частого спадкового захворювання – аденоматозний поліпоз.

В результаті дослідження з'ясувалося, що шпинат може допомогти в профілактиці раку у пацієнтів зі схильністю до такого захворювання. Вчені прийшли до висновку, що спеціальна дієта може відстрочити необхідність видаляти товсту кишку і довго лікуватися медикаментами.

Після дієти зі спеціальним ліофілізованим шпинатом протягом 26 тижнів вчені помітили значну протипухлинну активність в товстій і тонкій кишці досліджуваних добровольців. Вони використовували підхід multi-omics і виявили, що шпинат не тільки пригнічує пухлини, а й збільшує різноманітність кишкового мікробіома – корисних мікробів, а також зміни в експресії генів, що і допомагає запобігти раку.

Вчені також з'ясували, що жирні кислоти, пов'язані з регулюванням запалення – метаболіти лінолеату, були підняті до рівня норми в організмі за допомогою дієти зі шпинату.

Як повідомляв OBOZREVATEL раніше, в мережі розповіли про незвичайну дієту, популярність якої почала зростати останнім часом. Її суть в тому, щоб харчуватися, згідно фазами місяця. Таку дієту використовувала для схуднення всесвітньо відома 63-річна співачка Мадонна та інші світові знаменитості.