Здоровий напій, який бадьорить не гірше кави
Один з популярних напоїв, з якого починають свій день люди - кава.
Але кава не єдиний напій, який допомагає підбадьоритися.
Серед кращих та корисних тонізуючих напоїв зелений чай.
Це завдяки вмісту біологічно активних речовин і антиоксидантів, вітамінів В1, В2, Р, РР, ефірних маслел, мінеральних солей, таніну, кофеїну. Важливо, що зелений чай природний антиоксидант, очищає організм від токсинів та діє бактерицидно.
Але є і мінуси:
Під час вагітності зелений чай варто вживати в міру та не робити міцний настій. Чай заважає засвоюватися фолієвій кислоті і містить багато кофеїну.
Читайте: Що брати з собою на пікнік, аби не набрати вагу
Пити чай літрами теж не варто - від надлишку дубильних речовин (таніну) може порушитись баланс заліза в організмі. Крім цього, великі дози таніну перешкоджають засвоєнню магнію і кальцію з їжі. Тому не варто пити зелений чай під час їжі, а краще через годину після. Це треба пам'ятати жінкам під час місячних і вагітності та пояснювати дітям.
Танін, що містить чай подразнює слизову, тому краще уникати його при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки.
Якщо п'єте міцний чай - підвищуєте ризик подагри і каменів в нирках за рахунок таурину (пурини).
Його не рекомендують при глаукомі, при гіпертонії через вміст кофеїну.
Зелений чай є з чого вибирати і треба розуміти, що:
- холодний чай, що продається в пляшках - це не чай, а напій, наповнений барвниками і підсилювачами смаку;
- краще відмовитися від додавання в чай ароматизаторів чи будь-яких добавок і підсолоджувачів ;
- вибирайте якісний і натуральний зелений чай з великими листочками. Так ви отримаєте більше корисних властивостей від чаю;
- самої низької якості чай з пакетиків, навіть світових, добре відомих українцям фірм;
Читайте: Ось яку хімію їдять ваші діти!
- краще випивати не більше 3-4 кружки на день. Тобто добовий об'єм до 1000 мл. Здоровій дорослій людині безпечна межа - 400 мг кофеїну на добу, але краще обмежитися зоною 200-250 мг. Склянка зеленого чаю має близько 30-50 мг кофеїну;
- чай не замінює воду. Пити воду в будь-якому випадку потрібно;
- заварювати чай необхідно на один раз і пити свіжим.
Як правильно заварити зелений чай? Не заливайте його окропом! Дуже гаряча вода робить чай терпким. Найкраще залити його водою при температурі 80-70°C - ви відчуєте тонкий аромат чаю і він принесе максимальну користь.
Чи можна пити чай з молоком? Питання спірне:
- знижується тонізуючий ефект напою. Казеїн в молоці зменшує активність кофеїну і танінів. Це з одного боку плюс.
- а з другого: чай (гарячий або холодний) з молоком це вже їжа. Ну а чай зі згущеним молоком - ще й шкідлива їжа.
Вибираючи добру альтернативу каві пам'ятайте:
справжня запорука бадьорості і гарного настрою - правильне харчування, рух і здоровий сон.