Наукові дослідження вегетаріанства: користь чи шкода?
Тіло як храм душі: вегетаріанство – не просто спосіб життя та мислення, а ефективна терапія при серцево-судинних захворювань. Рослинна дієта покращує показники здоров'я у пацієнтів із хворобами серця, - кажуть нові дослідження вчених. Люди з високим ризиком серцево-судинних патологій, які дотримуються вегетаріанської дієти протягом 6 місяців, демонструють значне зниження маси тіла, тиску, холестерину та глюкози у крові. Чи варто відмовлятися від соковитої відбивної на користь здоров'я?
Нове дослідження вчених, опубліковане нещодавно у науковому виданні JAMA Network Open, доводить користь рослинного харчування для судин та серця як для здорових людей, так і для пацієнтів з діабетом 2-го типу та іншими серцево-судинними захворюваннями. Дослідники насамперед відзначають зниження глікованого гемоглобіну, холестерину та артеріального тиску у пацієнтів з діабетом 2-го типу.
"Вегетаріанські дієти мають потенційні захисні та синергетичні ефекти для первинної профілактики серцево-судинних захворювань", - упевнені вчені.
Для метааналізу дослідники виявили 20 рандомізованих випробувань за участю вегетаріанських дієт, у яких брали участь 1 878 дорослих з високим ризиком серцево-судинних захворювань. Середній вік учасників був від 28 до 64 років.
У випробуваннях брали участь пацієнти із серцево-судинними захворюваннями, діабетом та люди з не менш ніж двома серцево-судинними факторами ризику. Дослідження проводились у США, Азії, Європі та Новій Зеландії в період з 1990 по 2021 рік. Середня тривалість вегетаріанської дієти становила від 2 до 24 місяців.
Вчені застосували 3 типи вегетаріанського харчування: веганську - лише рослинна їжа, лакто-вегетаріанську - виключається м'ясо, птиця та морепродукти, дозволяються молочні продукти й яйця та лакто-вегетаріанська - дозволені лише рослинні та молочні продукти.
Більше овочів – менше ліків? Наукова оцінка рослинних дієт
Загалом у тих, хто дотримувався вегетаріанської дієти протягом 6 місяців, спостерігалося значно більше зниження рівня холестерину, глюкози в крові та систолічного артеріального тиску порівняно зі стандартною терапією.
Лакто-вегетаріанські дієти із включенням молочних продуктів та яєць показали найбільше зниження рівня холестерину (14,1 мг/дл). Автори дослідження зазначають, що вегетаріанська дієта була найбільш ефективною для досягнення глікемічного контролю у людей з діабетом 2 типу, а також зниження ваги у пацієнтів із високим ризиком серцево-судинних захворювань та діабетиків.
"Дослідження показують, що рослинна дієта може посилювати ефекти оптимальної медикаментозної терапії для профілактики та лікування низки кардіометаболічних захворювань", - пишуть автори.
Незважаючи на те, що більшість пацієнтів приймали ліки для лікування гіпертонії, гіперглікемії та дисліпідемії, вегетаріанська дієта призвела до зниження дози ліків. Вчені також припускають, що використання ліків може приховати сприятливі ефекти дієти вегетаріанської:
"Ті пацієнти, які не приймали ліків у ході випробувань, показали більш оптимальні показники систолічного артеріального тиску та рівня холестерину", - пишуть вони.
Чи всі вегетаріанські дієти корисні?
Хоча існує безліч варіацій вегетаріанських дієт, починаючи від веганських дієт, що виключають всю тваринну їжу, і закінчуючи піско-вегетаріанськими дієтами, що допускають рибу й морепродукти, більшість із них збалансовані і корисні для здоров'я.
Збалансована вегетаріанська дієта містить велику кількість харчових волокон, моно- та поліненасичених жирних кислот, калію, магнію та фітохімічних речовин, а також має нижчі показники глікемічного індексу.
Слід зазначити, що у 12 дослідженнях вчені підкреслюють низький вміст жиру, що, на думку авторів, могло сприяти покращенню показників холестерину. Зокрема, лакто-вегетаріанські дієти пов'язані з найбільшим зниженням рівня холестерину.
Та не всі вегетаріанські дієти корисні для здоров'я, – стверджують вчені. Наприклад, смажені у фритюрі навіть поживні овочі втрачають свою користь, оскільки містять трансжири і багато солі. Цілісні рослинні продукти з мінімальною обробкою найкорисніші для підтримки серцево-судинної системи, - упевнені дослідники.
Чи може вегетаріанський тип харчування стати способом життя? Чи рослинний раціон краще застосовувати циклічно для покращення показників здоров'я при серцево-судинних патологіях? На ці запитання вчені ще мають знайти відповіді, оскільки вегетаріанський тип харчування містить низький рівень тваринного білка, жирів та заліза, необхідних для оптимального функціонування організму.