Буряк омолоджує організм і допомагає худнути: поради лікаря
Медики називають буряк одним із найкорисніх овочів. Він сприяє оздоровленню і омолодженню організму, але тільки при правильному вживанні.
Доктор меднаук, професор, провідний науковий співробітник НДІ харчування, президент Професійної асоціації натуротерапевтів Тетяна Кисельова назвала АіФ плюси і мінуси овоча, який повинен бути присутнім у раціоні кожної людини.
Для серця і нирок
Дійсно, буряк, що володіє унікальним складом біологічно активних речовин, допомагає хворим і здоровим, старим і малим. Він активізує всі обмінні процеси в організмі, зокрема, при гіпотиреозі (недостатня функція щитовидної залози), цукровому діабеті та ослабленому травленні. Він корисний при підвищеному рівні холестерину, недостатності кровообігу і гіпертонії, алергічних шкірних реакціях і висипах, інтоксикаціях і навіть для профілактики старіння. Антоціановий глікозид бетанін, що міститься в ньому, тонізує, підвищує опірність організму, сприяє засвоєнню вітаміну В12, зміцненню капілярів.
Однак через наявність щавлевої кислоти не варто зловживати буряком хворим сечокам'яною хворобою (особливо якщо в сечі виявляються оксалати - солі кальцію). Оерім цього буряк не рекомендується при схильності до утворення фосфатних каменів у нирках.
Читайте: Дієтологи розкрили міфи про продукти, які нібито спалюють жир
Цілющий сік
Усі вітаміни (С, В1, В2, РР, пантотенова і фолієва кислоти, каротиноїди) і життєво важливі макро- і мікроелементи (біодоступний розчинний кальцій, кобальт, фосфор, магній, марганець та інші) переходять у сік, цим і пояснюється благотворна дія буряка при будь-яких неврологічних захворюваннях. Бетаїн бере участь в утворенні холіну, який покращує регенерацію клітин печінки і регулює рівень холестерину в крові.
Однак при вживанні свіжовижатого соку може виникнути спазм кровоносних судин, тому перед вживанням йому потрібно дати відстоятися 2-3 години. Сік протипоказаний при гастриті з підвищеною кислотністю і діареї (розладі шлунка), але нейтралізувати негативні ефекти можна, додавши вівсяних пластівців.
Читайте: Рак грудей та харчування: дієтолог склала "чорний" і "білий" список продуктів для жінок
Вершки або корінці?
Вітаміноподібна сполука бетаїн сприяє розщепленню і засвоєнню білків їжі, активізує жировий обмін і допомагає відновленню клітин печінки. Буряк займає одне з перших місць серед овочів за вмістом йоду, що також дуже сприятливо при ожирінні. Діє як сечогінний, послаблюючий засіб, тонізує діяльність всієї травної системи.
Однак буряк містить багато (до 12%) цукрів (причому здебільшого сахарози) і лише близько 1% клітковини, трохи більше пектину. Органічних кислот мало, тому в організмі цукор може підтримувати бродильні процеси. Так що тим, хто худне, краще переключитися на свіже бадилля (робити салати або додавати в борщі).
Як готувати буряк. У тибетській медицині буряк (як і картоплю) зараховують до "охолоджуючих" і "слизоутворюючих" продуктів, які шкідливі в холодному кліматі. Нейтралізувати цю побічну дію можна, додавши до буряка "зігріваючі" продукти - часник, редьку, імбир, кмин, зелень кропу або кінзу, морську сіль.
Як повідомляв "Обозреватель", раніше дієтологи назвали корисний продукт, який українці вживають занадто рідко.