"Біла отрута" або "біле золото": науково-популярно про сіль і цукор

'Біла отрута' або 'біле золото': науково-популярно про сіль і цукор

Цукор і сіль - це, мабуть, найпопулярніші кулінарні інгредієнти в усьому світі. Вони суттєво покращують смакові якості страв, при цьому коштують відносно дешево і доступні практично кожному. Ці обставини є однією з основних причин їх широкого застосування.

Однак досить часто спостерігається зловживання цукром і сіллю. Чому так небезпечно надмірне вживання цих речовин? Чим загрожує повна відмова від цукру та солі?

"МедОбоз. Обозреватель" відповідає на ці запитання.

Здорове харчування дає нам нам запобігти розвитку безлічі захворювань, в тому числі хворобі серця і судин, порушенням мозкового кровообігу, цукровому діабету і навіть раку. Однак стрімка урбанізація, збільшення виробництва перероблених харчових продуктів і зміни в способі життя сучасних людей спричинили значні зрушення в режимі харчування.

Відео дня

Сьогодні населення вживає все більшу кількість харчових продуктів з високим вмістом трансжирів, вільних цукрів і солі. При цьому багато хто не вживає достатньо овочів, фруктів і харчової клітковини.

Читайте: Експерти розповіли, як відрізнити справжні сіль і цукор від підробки

Ви навіть не підозрюєте, скільки з'їдаєте цукру!

Багато хто з нас любить додавати кілька ложечок цукру в каву або чай. Однак мало хто здогадується, яку величезну кількість цукру ми отримуємо разом з переробленими продуктами.

Значна частина цукрів "захована" в так званих перероблених продуктах, які зазвичай не прийнято вважати солодощами. Так, в одній столовій ложці кетчупу міститься приблизно 4 грами цукру (близько одна чайна ложка). А одна банка солодкої газованої води містить до 40 грам вільних цукрів (приблизно 10 (!) чайних ложок).

Що кажуть експерти

За словами доктора Віктора Литвиненка, споживання вільних цукрів збільшує ризик розвитку карієсу. Також надлишкові калорії від напоїв і харчових продуктів, багатих цукрами, сприяють ожирінню, хворобам серця і судин.

Згідно з новим керівництвом, підготовленим ВООЗ, настійно рекомендується скоротити щоденне вживання вільних цукрів до 10% і менше від сумарного енергоспоживання. При цьому подальше зниження кількості споживаних цукрів до 5% і менше (до 25 грамів - приблизно 6 чайних ложок на день) здатне принести для здоров'я додаткову користь.

Вчені мають переконливі дані про те, що утримання вживаних вільних цукрів на рівні менше 10% від загального енергоспоживання істотно знижує ризик розвитку ожиріння і карієсу. При цьому рекомендації цього керівництва ВООЗ не стосуються цукрів, присутніх в свіжих овочах і фруктах, а також в молоці, оскільки факти щодо їх негативних впливів відсутні.

Читайте: Як вивести сіль з організму: 6 ефективних способів

А чи знаємо ми точно, скільки споживаємо солі?

Більшість людей отримують занадто велику кількість натрію у вигляді солі (в середньому 9-12 грамів на день), при цьому вживаючи недостатньо калію.

Надмірне споживання солі і низьке надходження в організм калію (менше 3,5 грами) сприяє підвищенню кров'яного тиску, яке в свою чергу збільшує ризик розвитку інсульту і інших небезпечних хвороб.

Статистика свідчить, що можна було б уникати 1,7 мільйона випадків смертей щорічно, якщо скоротити споживання солі до рекомендованого рівня - до 5 грамів на добу і не більше!

Також як і у випадку з цукром, люди часто навіть не уявляють, скільки солі за добу вони вживають.

Більша частина солі надходить в організм з обробленими харчовими продуктами (наприклад, з м'ясними виробами (сосиски, ковбаси), консервами, готовими стравами, солоними закусками, сирами) або з їжею, що традиційно вживається у великих кількостях (наприклад, з хлібом).

Крім того, сіль також додають в їжу при її приготуванні (наприклад, бульйонні кубики в бульйон). Також вона, як правило, присутня на столі - у вигляді харчової солі, соєвого соусу, майонезу, рибного соусу, кетчупу та інших соусів і приправ.

Вирішення "білої" проблеми

Точний склад здорового, збалансованого і різноманітного раціону харчування залежатиме від індивідуальних потреб кожної людини (від її способу життя, віку, рівня фізичної активності), від культурних традицій, а також від наявних місцевих продуктів. Проте основні правила формування здорового раціону залишаються однаковими для всіх, зокрема рекомендації щодо вживання цукру і солі.

Як зазначалося вище, відповідно до рекомендацій ВООЗ, споживання цукру повинно бути на рівні менше 10% від сумарної енергії, що надходить. Це еквівалентно споживанню 50 грамам цукру на добу (близько 12 чайних ложок без верху) для людини з нормальною вагою. При цьому додаткову перевагу для здоров'я матиме скорочення споживання цукру до рівня менше 5%, що еквівалентно 25 грамам цукру на день (близько 6 чайних ложок).

Також експерти ВООЗ рекомендують скоротити вживання солі до рівня менш 5 грамів на добу (приблизно відповідає одній чайній ложці). При цьому рекомендується використання йодованої солі (якщо немає індивідуальних протипоказань). Скорочення споживання солі до безпечного рівня сприяє запобіганню розвитку артеріальної гіпертензії та пов'язаним з нею серйозним наслідкам.

Як скоротити надходження цукру і солі в організм?

Повністю відмовитися від цукру і солі складно. До того ж, повна відмова від цих речовин небезпечна для здоров'я людини. Цукор (глюкоза) є важливим джерелом енергії для організму, зокрема для головного мозку.

Натрій (сіль) необхідний організму для його повноцінного функціонування; саме ця речовина відіграє важливу роль у підтримці адекватного водно-сольового балансу. Повна відмова від солі може дати користь тільки людям з певними захворюваннями (при хворобі нирок). При цьому сольова дієта може призначатися тільки фахівцем і тільки на певний період.

Скоротити споживання солі, без її повного виключення з раціону, можна, дотримуючись таких рекомендацій:

- обмежуйте і уникайте вживання солоних закусок;

- не додавайте сіль, соєвий та інші сильно солоні соуси під час приготування їжі;

- не виставляйте на стіл сіль;

- вибирайте продукти з більш низьким вмістом солі (зокрема, читайте етикетки на харчових продуктах).

Також не варто забувати, що калій здатний зменшувати негативні наслідки надмірного споживання натрію для кров'яного тиску. Додаючи в щоденний раціон фрукти і овочі, ми збільшуємо надходження калію в організм.

Щоб скоротити споживання цукру, слід замінити "шкідливі" цукру на більш корисні. Зокрема, можна замінити солодощі сухофруктами або фруктами. Крім того, необхідно прибрати всі солодощі із зони доступності руки. Не рекомендується купувати солодощі та залишати їх у себе на робочому або обідньому столі.

Також слід обмежити споживання продуктів з високим вмістом цукру, особливо, солодких напоїв, тортів, цукерок та інших солодощів. Рекомендується перекушувати сирими овочами та фруктами, замість солодких снеків.

Таким чином, вся справа в кількості, залежно від якої цукор і сіль можуть стати як "білою отрутою", спричиняючи виникнення багатьох серйозних захворювань, так і "білим золотом", підтримуючи гомеостаз організму і покращуючи смакові якості страв. Тому повністю прибирати з раціону цукор і сіль не варто. Потрібно лише вживати їх в розумних кількостях. Це допоможе уникнути в майбутньому ряду серйозних проблем зі здоров'ям.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки