Смачно їсти: як корисніше для здоров'я приготувати овочі
Іспанські вчені визначили, що обжарка овочів в оливковій олії першого віджиму робить їх корисніше, додаючи фенольні сполуки, які володіють антиоксидантними властивостями. А кип'ятіння й інші способи приготування овочів не дають такого ефекту.
Так в рамках експерименту дослідники приготували картоплю, помідори, баклажани і гарбуз чотирма різними способами: глибоким обсмаженням, варінням, тушкуванням і кип'ятінням у суміші води і масла. Потім приготовані овочі були проаналізовані на вміст жиру, вологість і кількість фенолів, пише Нi-news.
Глибока обжарка і тушкування збільшили вміст жиру, але крім того, ці способи приготування підвищили вміст фенольних сполук, у той час як у варених овочах, навпаки, кількість цих сполук знизилася.
Читайте: Вчені з'ясували, як не переїдати за столом
Фенольні сполуки - це речовини, утворені рослинами і знаходяться в нашій їжі. У рослинах такі сполуки виступають захистом від комах та інших шкідників, а також додають колір і смак рослині. Коли ми їмо рослини, ми отримуємо користь від антиоксидантних властивостей фенолів, що зменшує ризики безлічі захворювань.
Як повідомляв "Обозреватель", вчені розповіли, як правильно харчуватися без хворобливих наслідків.