Медики підтвердили: кава захищає від раку печінки

9,9 т.
Медики підтвердили: кава захищає від раку печінки

У житті сучасних людей багато факторів підвищують ризик появи раку печінки. Нове дослідження показало, що кава може допомогти впоратися з цією проблемою: її вживання, як переконалися лікарі, певною мірою запобігає онкологічним захворюванням.

Про це повідомляє " Медикфорум "з посиланням на видання Tech Times.

Учені проаналізували дані 34 досліджень, проведених у різних країнах світу, з участю в цілому більше 8 мільйонів осіб.

Читайте: Як правильно проводити профілактику хвороб нирок

Було встановлено, що у любителів кави ймовірність виникнення раку нижча в порівнянні з тими, хто кави не п'є. Зокрема, як підрахували фахівці, у людей, які регулярно вживають каву, такий ризик нижче на 29 відсотків.

Відео дня

"Кава і кавовий екстракт, як було показано, знижують експресію генів, пов'язаних із запаленням, і даний ефект, мабуть, найбільше проявляється в тканинах печінки", - цитує видання авторів дослідження.

У той же час вчені зізнаються, що поки точно не знають, як діє механізм, завдяки якому кава зменшує ризик раку печінки.

Читайте: Три продукти харчування для жертв метеоризму

Відзначимо, що зі споживанням кави наука також пов'язує більш низький ризик інших захворювань - наприклад, таких як хвороби Альцгеймера і Паркінсона. Що стосується раку печінки, то фахівці нагадують, що найбільш висока ймовірність цього захворювання у людей, що зловживають алкоголем і страждають від ожиріння.

Нагадаємо, раніше стало відомо, з яких симптомів починається рак печінки.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки