Біла смерть: названо безпечну для здоров'я кількість цукру в день
Щоденне вживання цукру не повинно перевищувати 6 чайних ложок в день, рекомендована норма - у два рази менше; немає необхідності у повній відмові від цукру, оскільки в невеликих кількостях він потрібен організму.
Про це "Обозревателю" розповів президент Асоціації дієтологів України Олег Швець.
"Рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров'я 2016 року, засновані на серйозних дослідженнях, говорять про те, що норма цукру повинна бути менше 10% від добової калорійності. Тобто, якщо в середньому людина витрачає 2000 кілокалорій в день, частка цукру в них повинна складати 200 або менше кілокалорій - тобто менше 50 грам цукру в день (близько 6 чайних ложок з гіркою. - Ред.)", - повідомив він.
Читайте: Цукор або жир: що вбиває людство
"У тих же рекомендаціях йдеться, що в ідеалі ця цифра повинна бути в два рази менше - тобто менше 25 грам цукру в день", - додав медик.
Він підкреслив: фруктоза прирівнюється до цукру і також враховується в цих нормах.
Швець розповів про те, що "найбільш несприятливий цукор міститься в напоях - в солодких газованих напоях, в соках тощо".
Відповідаючи на запитання "Обозревателя", чи існує прямий зв'язок між ожирінням, цукровим діабетом і зловживанням цукром, лікар пояснив: "Ні, прямого зв'язку не існує. Якщо говорити про ці захворювання, то справа не лише в цукрі, хоча він і має суттєвий вплив. Проте, зменшення вживання цукру істотно знижує ризик цих захворювань".
Читайте: Топ-6 ознак, що ви вживаєте занадто багато цукру
"Чи слід повністю відмовлятися від цукру?" - запитав "Обозреватель". "Нічого поганого в цьому немає, але немає в цьому і необхідності. У невеликих кількостях цукор потрібен організму", - відповів медик.
Як писав "Обозреватель", раніше були озвучені поради про те, як перестати їсти забагато солодкого.