Допомагає схуднути: лікарка розповіла про користь популярного фрукта
Зимова фруктова тарілка дещо відрізняється від літньої. І один із головних її складових – ківі.
Чим корисний цей плід, кому його можна їсти, а кому варто уникати в своєму раціоні зовсім? MеdOвoz відповіла на ці питання гастроентерологиня Наталія Гордієнко.
Читайте: Для імунітету і травлення: названо головну користь мандаринів
Підвищує гемоглобін
Цей плід за правом можна назвати природним полівітамінним препаратом. До його складу входять такі вітаміни, як А, групи В, С, Е, а також необхідні організму речовини – фолієва кислота, антиоксиданти, клітковина, рослинний білок актинідин, пектини, флавоноїди і безліч органічних кислот.
Саме тому лише один-два ківі на день допоможуть усунути ймовірність розвитку авітамінозу та зараження різними інфекційними захворюваннями.
Крім того, завдяки такому складу він сприяє зниженню "поганого" холестерину в крові і допомагає нормалізувати рівень гемоглобіну. Водночас мінімальна кількість глюкози в плоді робить його безпечним навіть для пацієнтів із цукровим діабетом.
Допоможе скинути вагу
Одна з основних переваг ківі – наявність у ньому ензимів. Ці речовини мають властивість розщеплювати жири. Тому вживання цього плода допоможе без ризиків для здоров'я спалити кілька зайвих кілограмів. А за умови, що плід практично не містить швидких вуглеводів, ним легко можна замінити пізню вечерю.
Крім того, завдяки кислотам і клітковині ківі сприяє прискоренню травлення і очищення кишечника, тому буде корисний тим, хто страждає від закрепів і тяжкості в шлунку.
Табу в разі хворих нирок і шлунку
Ківі має високі сечогінні властивості, тому з ним варто бути обережнішими тим, кого турбують захворювання сечостатевої системи, зокрема нирок. А через наявність кислот його не варто їсти тим, хто потерпає від підвищеної кислотності шлунку, виразки й гастриту.
Читайте: Для серця й мозку: лікарка розповіла все про користь хурми
Натщесерце не можна
Щоб відчути максимальну користь і не познайомитися з наслідками переїдання цього плоду (наприклад, алергією, печією і болем в животі), варто прислухатися до правил його вживання.
Так, ківі не можна їсти натщесерце, оскільки кислоти можуть спровокувати гостру реакцію слизової оболонки шлунку. А ось через півгодини після сеансу їжі або в рлі перекусу – будь ласка.
Водночас пам'ятайте, що дитині на день варто давати не більш ніж один великий плід, дорослим – до трьох штук протягом дня.
Раніше OBOZREVATEL розповідав, чим корисний гранат.