Борець з інфекціями і не тільки: лікар розповіла про користь граната
Якщо в теплу пору року багато проходить повз полиці з гранатами, то взимку цей яскравий фрукт мало кого залишає байдужим.
І правильно – в холодну пору цей плід особливо потрібен кожному з нас. Чому? На це та інші запитання MedOboz відповіла гастроентеролог Наталія Гордієнко.
Читайте: Зігрівальний коктейль: лікарка поділилася рецептами корисних зимових напоїв
Для імунітету і кишечника
Гранат цінується не тільки за свій смак і красу. Плід, який в розрізі схожий на дорогоцінні камені, є ще й джерелом величезної кількості вітамінів, в тому числі групи В, С, К, Р, а також мінералів і мікроелементів, необхідних для повноцінної роботи захисних сил організму і нервової системи.
Крім того, гранат містить велику кількість грубої клітковини. Цей компонент, подібно йоржику, очищає стінки кишечника.
Наявні ж у його складі цього фрукта органічні кислоти і танін, ведуть спрямовану боротьбу проти бактерій, які особливо активні в холодну пору року, і запальних процесів.
Знижує тиск і допомагає при менопаузі
Гранат, за рахунок вмісту корисних "інгредієнтів", допомагає нормалізувати артеріальний тиск, особливо до нього придивитися варто пацієнтам, які страждають на гіпертонію.
Також, завдяки бактерицидним властивостям цього плоду, налягати на нього потрібно тим, кого часто турбує фурункульоз, ангіни та інші прояви активності шкідливих бактерій в організмі.
Містяться в гранаті і рослинні естрогени, тому він сприяє полегшенню неприємних симптомів клімактеричного та передменструального періоду.
Читайте: Смачніше й корисніше: як правильно заварювати чай
Не можна їсти натщесерце
Гранат відноситься до високоалергенних продуктів, тому його не варто давати дітям до року. А через високий вміст кислот з ним варто бути обережніше людям з підвищеною кислотністю шлунка і пацієнтам з хронічними захворюваннями органів шлунково-кишкового тракту – гастритом, виразкою і т.д.
Цей фрукт не варто їсти натщесерце - груба клітковина може спровокувати подразнення слизової оболонки шлунка і стати причиною болю.
При цьому гранат чудово втамовує голод, тому його можна вживати ввечері, якщо у вас раптово виникло це відчуття. І не варто боятися за фігуру – шкоди він не принесе.
В цілому цей фрукт краще їсти за півгодини до їди або через годину після основного прийому їжі, щоб не перевантажувати травну систему. А після його вживання краще прополоскати рот чистою водою, щоб змити кислоти, які пошкоджують емаль зубів.
Раніше OBOZREVATEL розповідав, чим може бути небезпечне переїдання мандаринами.