Їсти чи не їсти після шостої? Розкрито секрет здорової вечері
Їсти чи не їсти після 6 години вечора - одне з найбільш актуальних питань щодо здорового харчування.
Чого очікувати про "проміжних голодувань" і чи варто відмовлятися від вечері, розповіла в ефірі ObozTV біолог і науковий блогер Дарина Прокопик.
"У цьому є певний раціоналізм. Класна річ, якщо ми не їмо 12-14 годин (включаючи сон) - це так зване "проміжне голодування". Організм розуміє, що треба перебудувати обмін речовин. Ми починаємо розщеплювати жири, тобто худнемо. У нас запускаються сигнальні каскади в тілі, в генах, які гальмують старіння. Також це підтримує мозок активним, здатним до навчання, запам'ятовування - не їсти класно в плані здоров'я і молодості", - зазначила блогер.
Водночас, зазначила Прокопик, не всі люди можуть собі дозволити відмовитися від вечері після 6 вечора.
"Ми ходимо на роботу, у нас бувають важкі дні... Іноді, якщо ми не поїмо, нічим не повечеряємо, ми не заснемо і нам буде дуже некомфортно, буде боліти шлунок. Не треба себе мучити. Треба намагатися вечеряти раніше, але якщо ми голодні, і немає настрою не їсти 14 годин, треба правильно повечеряти", - розповіла вона.
Читайте: Дієта на літо: чим втамувати спрагу і як відкоригувати раціон
За словами експерта, найкраща вечеря повинна містити молочні продукти або рибу - вони допоможуть заснути, відновити м'язи, будуть корисні для роботи мозку.
"Ми можемо поїсти, наприклад, спагеті з овочами о 7 вечора і потім піти прогулятися, або о 9 вечора пробігтися - це непогано. Треба вечеряти, нам потрібні ресурси, щоб себе відновлювати", - пояснила блогер.
Проте, заявила Прокопик, треба намагатися вечеряти раніше і в жодному разі не влаштовувати "нічний дожор".
"Це дуже погано, ми все одно не перетравимо цю їжу як слід. Я це прекрасно розумію - після важкого робочого дня хочеться прийти і нелімітовано з'їсти щось смачне "під серіальчик". Цього треба уникати", - підкреслила вона.
Також експерт порадила тим, хто вечеряє після 6 вечора, влаштовувати розвантажувальні дні: "Можна, наприклад, раз на 5-7 днів пропустити вечерю, а потім влаштувати пізній сніданок - це буде непоганий варіант".
Читайте: Названі продукти, що продовжують життя
Як повідомляв OBOZREVATEL, раніше український лікар-дієтолог Оксана Скиталинська розвінчала міфи про популярні дієти, назвавши їх "засобом для гарного заробітку".
Інформаційне шоу "Студія Обозреватель" дивіться щодня по буднях о 10:00 на ObozTV.