Названий список продуктів, які небезпечно вживати з ліками

Названий список продуктів, які небезпечно вживати з ліками

Всі ми не раз чули, що деякі продукти і ліки "не дружать", і в поєднанні здатні або звести ефект від лікування до мінімуму, або підвищити ймовірність розвитку побічних ефектів.

При чому мова йде не тільки про спиртне або грейпфрути, а й про багато інших продуктів, серед яких є і ті, що навпаки багато хто вважає "помічниками".

Зокрема, мова йде про взаємодію кисломолочних продуктів з антибіотиками. "Кальцій, а також магній і білок казеїн, здатні зв'язуватися з окремими антибіотиками, зокрема, тетрацикліном, доксациклін і ципрофлоксацином, перешкоджаючи їх всмоктуванню в шлунку. Те ж саме відбувається з одним з препаратів для лікування остеопорозу – алендронової кислотою", – розповіла у себе в Facebook кардіологиня, доктор медичних наук, професор Катерина Амосова.

Відео дня

Читайте: Імунолог розповіла про найкращі сучасні ліки від грипу

Лікарка зазначила, що молоко містить також фермент ксантиноксидазу, який інактивує протипухлинний препарат меркаптопурин.

Приймаючи ліки, уважно контролюйте свій раціон

За її словами, щоб уникнути негативних ефектів від "коктейлю", приймати такі препарати потрібно мінімум за годину до вживання молочних продуктів або через дві години (а краще – більше) після цього. "Це ж стосується кальцію і магнію в складі мультивітамінів і деяких антацидів, які використовують при печії для нейтралізації надлишку соляної кислоти в шлунку", – додала Амосова.

Також лікарка наголосила, що небезпечними по взаємодії з деякими ліками є ферментовані продукти: квашенина, консервовані та копчені вироби, "старі" сири, сухофрукти, стиглі банани і авокадо, а також червоне вино. Негативний ефект досягається за рахунок вмісту в них тираміну. Зокрема, інгібітори моноаміноксидази (ліки від депресії, хвороби Альцгеймера) зменшують розщеплення тираміну з підвищенням його рівня в організмі, що може спровокувати різке підвищення артеріального тиску і навіть гіпертонічний криз. Той же механізм дії з тираміном властивий і антибіотику лінезолід.

Згадала Амосова і зелені овочі – капусту, петрушку, шпинат. Так, за рахунок високого вмісту вітаміну К вони гальмують протизрортаючий ефект антикоагулянта варфарина, дія якого базується саме на антагонізмі до цього вітаміну.

"Як результат, в крові пацієнтів зменшується рівень показника МНО, під контролем якого їм дозують варфарин, і виникає потреба в підвищенні дози ліків. Щоб уникнути коливань рівнів МНО, пацієнтам потрібно споживати ці овочі приблизно в однаковій кількості", – зазначила професор.

І на завершення лікар розповіла про взаємодію ліків з кофеїном.

Читайте: Можна з ліками: Супрун розвінчала міфи про алкоголь

"Він здатний підсилювати стимулюючий ефект симпатоміметичних амінів, які використовуються для інгаляцій пацієнтами з бронхіальною астмою і обструктивними захворюваннями легень з метою зменшення задишки. При взаємодії ліків з кофеїном збільшуються такі побічні ефекти, як серцебиття, тремор, головний біль, нудота, блювота, підвищення артеріального тиску і іноді судоми", – підкреслила кардіолог.

Не "дружить" кава також з препаратами для лікування порушень щитовидної залози і остеопорозу, антидепресантами і деякими антибіотиками. В цьому випадку речовини зі складу напою заважають всмоктуванню цих медикаментів.

Раніше OBOZREVATEL розповідав, чому не можна запивати ліки грейпфрутовим соком.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки