Містять багато нітратів: медики назвали топ найнебезпечніших овочів
Найбільша кількість нітратів, попри поширену думку, міститься зовсім не в кавунах і динях. Крім цього, шкода від цих речовин теж буває не завжди.
Такі результати досліджень опублікували на сторінці Міністерства охорони здоров'я України в Facebook. Медики пояснили, що нітрати - це солі азотної кислоти, також іменовані селітрою. Вони входять до складу більшості рослин і ґрунту.
У малих дозах ці речовини не несуть небезпеки, проте можуть накопичуватися в організмі і дійсно завдавати шкоди здоров'ю. Однак кавуни, які часто звинувачують у харчових отруєннях, не входять до топу найнебезпечніших рослин.
Читайте: Медики назвали несподівану небезпеку алкоголю
"Найбільше нітратів знаходиться в шпинаті, селері, листовій капусті і столовому буряку", - пояснили медики.
Для того, щоб зменшити ризик вживання солей азотної кислоти, їжте менше овочів, ягід і фруктів першого врожаю. Намагайтеся не вживати ті частини рослин, в яких традиційно міститься найбільша кількість нітратів. Обрізуйте верхню і нижню частини в буряках, шкірку кабачків, хвостики і шкірку огірків і редиски.
У капусті відривайте верхні листки і викидайте качан. У кавунах і динях найбільше шкідливих речовин збирається в м'якоті, яка найближче до шкірки.
Пам'ятайте, що у готових овочах нітратів менше, ніж у сирих: за 40-50 хвилин варіння їх кількість зменшується до 80%.
Медики також заявили, що використання купованих нітрат-тестів є марним - вони не працюють, як треба.
Як писав OBOZREVATEL, українська дієтолог розповіла правду про шкоду і користь глютену. Також вона назвала перелік продуктів, від яких краще відмовитися, якщо ви не хочете вживати ці білки.