Неймовірна правда про каші: експерт розповів, як одна порція на день впливає на здоров'я
Всього одна порція вівсяної каші в день може значно поліпшити здоров'я людини і "перевернути" здоров'я цілої нації.
За словами професора з питань харчування з Університету Ньюкасла Кріса Сила, каша забезпечує організм великою кількістю необхідних волокон, а також живить організм корисними речовинами, серед яких марганець, мідь, залізо і вітаміни групи В.
Крім того, каша багата розчинною клітковиною, яка знаходиться у вівсі. Волокно форми бета-глюкан, міститься і в інших зернових, але найбільша його кількість є саме у вівсі.
Він утворює щільний гель у кишечнику, що надає відчуття насичення. Крім того, каша підживлює здорові кишкові бактерії, посилює імунну систему, знижує рівень холестерину і навіть може захищати від раку.
Існує два типи волокон - нерозчинний вид, який міститься у фруктах і овочах, а також у хлібі з цільного зерна. Він допомагає поліпшити транзит їжі через організм. Є і розчинні волокна, такі як бета-глюкан зі злаків, які також допомагають в транспортуванні продуктів харчування.
Але основні переваги бета-глюкану зосереджені на зниженні холестерину. Товста гелеобразная паста, яка утворюється у кишечнику, допомагає зменшити абсорбцію холестерину, а також стимулює виведення жовчних солей.
Дослідження показали, що вживання 3 грам бета-глюкана на день (порція каші 70 грам) може знизити рівень холестерину на 10%.
У каші є й інші переваги, говорить доктор. "Бета-глюкан утворює кислоти, включаючи масляну кислоту, яка впливає на ДНК клітин у товстій кишці і надає протираковий ефект", - додає він.
Тим часом, 14-річне дослідження Гарвардського університету, опубліковане в медичному журналі JAMA в 2015 році, виявило, що ті, хто з'їдав найбільше продуктів, таких як каша, були захищені від багатьох хвороб, зокрема і хвороб серця.
Дослідники вважають, що регулярне вживання цільнозернових може збільшити тривалість життя.
Як раніше повідомляв "Обозреватель",