Супрун назвала небезпеку солодких напоїв

12,5 т.
Супрун назвала небезпеку солодких напоїв

У солодких газованих напоях, соках, енергетиках міститься велика кількість цукрів. Їхнє вживання може призвести до серцево-судинних хвороб, ожиріння чи діабету.

Про це написала виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я України, лікарка та громадська діячка Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.

Додані цукри — це все, що потрапляє у їжу завдяки людям, а також мед і цукор у соках та сиропах. ВООЗ радить дорослим людям споживати їх у кількості приблизно 25 грамів на день і не перевищувати 50 грамів, тобто від 5 до 10 чайних ложок.

Супрун назвала небезпеку солодких напоїв
Відео дня

Читайте: Популярний напій виявився смертельно небезпечним

За її словами, ці кількості умовні, адже люди різняться вагою та енергетичними витратами. Військовим на передовій чи спортсменам не зашкодить навіть 100 грамів цукру, більше того — вони будуть корисними, зазначила лікарка. Втім, додала Супрун, людині, якій зазвичай бракує фізичних навантажень і зовсім не бракує калорій, треба вживати його якомога менше.

Виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я України переконана, що додані цукри сприяють розвитку карієсу, стійкості до інсуліну і розвитку діабету 2 типу, ожиріння та серцево-судинних хвороб.

"В 100 мл напою цукру може бути 4-5 грамів, це небагато. Але ми п’ємо склянками, пляшками, подекуди півторалітровими. Тому через напої дуже легко створити надлишок калорій і цукрів в раціоні", — зауважила Супрун.

Вона написала, що солодкі газовані напої містять 10% цукру (наприклад, маленька пляшка коли — це 35 грамів), холодний чай містить денну норму — від 20 до 55 грамів, солодкі йогурти — близько 15% цукру. За її словами, маленька пляшечка йогурту містить його понад 30 грамів, а півлітровий тетрапак перевищує максимальну добову норму. У соках — 10 грамів цукру у 100 мілілітрах, у енергетиках — від 3 до 60 грамів в банці. Супрун додала, що слід пильнувати за цукром і у каві та чаї.

На думку Супрун, ефективність замінників також суперечлива, деякі з них погано впливають на стан кишкової мікрофлори.

"Крім цього, такі напої все одно не містять жодних потрібних нам нутрієнтів, навіть іонів калію чи магнію. Зверніть увагу, що вони, а зокрема й енергетики, мають низьку кислотність від якої розчиняються емаль і дентин зубів. Тож навіть без цукру такі напої псують зуби", — зазначила виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я України.

За словами в.о. міністра, у багатьох країнах обговорюється оподаткування солодких напоїв, а також вирішується з виробниками питання щодо зменшення вмісту цукру в них.

Супрун порекомендувала, як бути здоровим і все ж вживати цукор:

  • Поступово привчайте себе до несолодкого смаку.

  • Розбавляйте солодкий йогурт звичайним без добавок. Або додавайте до несолодкого ванільний цукор та ягоди власноруч.

  • Обирайте в закладах харчування чи готуйте самі несолодкі лимонади. Узвар із ягід і фруктів, якщо його не підсолоджувати, має багатий смак та користь.

  • Замість соків обирайте собі і дітям фрукти.

  • Що менше ви купуєте напоїв, то менше пластику чи бляшаних банок забруднює довкілля.

  • Найкращий напій — це вода. Беріть її з собою та давайте дітям.

Як повідомляв OBOZREVATEL, розкрили маловідомий факт про шкоду цукру. Також Уляна Супрун дала поради, як врятуватися від спеки. Вони стосуються і напоїв.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки