У яких продуктах "ховається" цукор: відповідь дієтолога
Всі рекомендації з харчування єдині в думці, що обмежувати необхідно доданий цукор до 5-10% від раціону.
Популярний український дієтолог Альбіна Коміссарова на своїй сторінці в Instagram вирішила розвіяти міфи про те, чому всі солодощі вважаються смертним гріхом, а кокосовий цукор або нектар агави – суперфудом.
"Доданий цукор це: сам цукор, неважливо який, хоч кокосовий, хоч нерафінований; будь-які сиропи, зокрема сироп топінамбура, нектар агави і так далі, мед, фруктоза, додана виробником в продукти харчування. А також фруктові соки, концентрати. Фрукти і молочні продукти не відносяться до доданих цукрів, якщо, звичайно, не про кефір із цукром", – зазначила Альбіна.
Читайте: Правильне харчування у США й Україні: дієтолог зробила несподіване зізнання
Також дієтолог наголосила, що згідно з даними ВООЗ, дорослій жінці допустимо вживати не більше 6 чайних ложок цукру в день, чоловікові – не більше 9 чайних ложок, включаючи прихований цукор у продуктах.
Крім того, експерт зі здорового харчування повідомила, в яких же продуктах "ховається" цукор:
Йогурти з добавками – джерело великої кількості цукру, 1 пляшка питного йогурту містить цукру, як половина плитки шоколаду. Купуйте білий йогурт і кладіть туди добавки самі.
Мюслі / гранола / батончики – читайте склад уважно.
Хліб / хлібці / сухарики.
Сирки, маси, запіканки.
Фреші / смузі / морси, все, що здається нам супер корисним, часто містить багато швидких вуглеводів.
Кавові і чайні напої. Кава з сиропом і вершками = шматок торта.
Газована вода і шоколадки.
Тепер трохи складніше – цукор в несолодких продуктах: соуси, консерви, готові снеки, сосиски / ковбаси.
Альбіна Коміссарова додала, що зовсім не варто виключати ці продукти з раціону, але варто зробити кілька висновків:
Важливо читати склад.
Краще самим додати цукор, ніж за вас це зробить виробник.
Споживання цукру повинно бути усвідомлене, ми не повинні його їсти, не розуміючи.
Як повідомляв OBOZREVATEL, раніше дієтологи назвали оптимальний час для прийомів їжі.