Вчені назвали переконливий аргумент, щоб відмовитися від м'яса
Регулярне вживання м'ясних виробів у раціоні може призвести до важких хронічних захворювань, включно з раком. Щоб уникнути небажаних наслідків, м'ясоїдам досить відмовитися від біфштексів і ковбаси не назавжди, а лише кілька разів на тиждень.
Такі результати досліджень вчених британського університету Глазго, проведених на Європейському конгресі з ожиріння (ECO), опубліковані виданням Eatthis.com. Зазначено, що в науковому експерименті взяли участь 4111 вегетаріанців і 166 516 м'ясоїдів віком від 37 до 73 років.
"І ось що показали ці тести: незалежно від загальних факторів ризику (вік, стать, освіта, етнічна належність, ожиріння, куріння і вживання алкоголю), вегетаріанці показали "значно нижчі" рівні 13 біомаркерів, включно із загальним холестерином, ЛПНП (поганий) холестерином, аполіпопротеїном A (пов'язаний із серцево-судинними захворюваннями) і аполіпопротеїном B (пов'язаний із серцево-судинними захворюваннями), а також маркерами, пов'язаними із функцією печінки, функцією нирок і раковими клітинами", – заявили вчені.
Провідний дослідник експерименту підкреслив, що результати можуть пояснюватися тільки режимом харчування, що відкидає червоне м'ясо, але багатого овочами, фруктами, цільнозерновими, бобами і горіхами.
"Вегетаріанська дієта дає безліч переваг нашому організму, а подібні результати стають реально їжею для роздумів", – резюмували автори спостереження.
Як повідомляв OBOZREVATEL, м'ясні та рибні вироби, приготовані на грилі, можуть бути небезпечні високим вмістом канцерогенів.