Викликають запалення: названо топ-3 небезпечних продуктів

Викликають запалення: названо топ-3 небезпечних продуктів

Для того, щоб бути здоровим, потрібно звести до мінімуму вживання продуктів, які здатні викликати тривале запалення.

Про це пише "Медичний портал". Зокрема, це рафіновані вуглеводи, трансжири й ковбаса.

Рафіновані вуглеводи. До них насамперед належать цукор і біле борошно, відповідно, солодкі й борошняні страви треба дозволяти собі дуже дозовано і бажано не щодня. Вони мають високий глікемічний індекс – після їхнього вживання рівень глюкози в крові швидко підвищується.

Читайте: Дешево і корисно: дієтологиня розвінчала міф про здорове харчування

Це є одним із факторів запалення, оскільки стимулює зростання запальних кишкових бактерій, разом із яким в організмі зростає концентрація токсинів.

Рафіновані вуглеводи містяться в солодких напоях, цукерках, шоколаді, хлібі, макаронних виробах, випічці, печиві, тістечках – словом, в усьому, що містить цукор або біле борошно.

Трансжири. У складі продуктів вони можуть маскуватися назвою "гідрогенізована олія". Медики стверджують, що трансжири призводять до запалень, збільшують ризик судинних запалень і шкодять серцю.

Харчі з високим вмістом трансжирів – це, насамперед, картопля фрі та інші смажені страви фастфуду, деякі різновиди попкорну, деякі види маргарину, тістечка і випічка тривалого зберігання, а також уся оброблена їжа, на етикетці якої вказана "гідрогенізована рослинна олія".

Ковбаса. Оброблене м'ясо містить високі концентрації кінцевих продуктів глікації – речовин, що викликають запальний процес у клітинах товстої кишки. Медики запевняють, що вживання ковбаси, бекону, шинки, копчених і в'ялених м'ясних продуктів сприяє розвитку колоректального раку.

Як писав OBOZREVATEL, дієтологиня Вікторія Кляуз дала кілька важливих практичних порад щодо правильного харчування. Вона розповіла, скільки фруктів потрібно їсти і який хліб обирати.