Вживання картоплі може збільшити ризик трьох серйозних захворювань – учені
Картопля – багатий поживними речовинами овоч, який часто потрапляє на обідні тарілки. Однак, незважаючи на його універсальність і поживність, вживання в їжу може представляти прихований ризик для здоров'я. Дієта з високим вмістом картоплі може сприяти ожирінню, діабету і серцевим захворюванням.
Проблеми виникають передусім через вміст в овочах вуглеводів. Як йдеться в дослідженні, опублікованому в Медичному журналі Нової Англії, вони з високим вмістом вуглеводів, які організм швидко перетравлює, викликаючи стрибок, а потім падіння рівня цукру та інсуліну в крові.
З технічної позиції це означає, що коренеплоди мають високий глікемічний індекс (ГІ). ГІ – це рейтингова система для продуктів, що містять вуглеводи – вона показує, наскільки швидко кожен продукт впливає на ваш рівень цукру (глюкози) в крові, коли цей продукт з'їдається самостійно.
Чим швидше їжа розщеплюється на глюкозу в крові, тим сильніше її вплив на рівень цукру в крові, і це може підвищити ризик розвитку діабету другого типу.
Ризик, який картопля представляє для розвитку серцево-судинних захворювань, може бути пов'язаний із високим кров'яним тиском – передвісником серцево-судинних проблем.
Крім того, високе харчове глікімічне навантаження може призвести до того, що люди знову відчують голод незабаром після їжі, що може спричинити переїдання та ожиріння.
Як повідомляв OBOZREVATEL раніше, вчені з США заявили про небезпеку кави для зору. За їхніми даними, споживання кофеїну у великих дозах підвищує ризик глаукоми більш ніж утричі для тих, хто спадково схильний до високого очного тиску.