Як вибрати рибу і морепродукти: дієтолог дала поради українцям
При купівлі риби і морепродуктів необхідно обов'язково звертати увагу на колір і запах продукту, упаковку і термін придатності.
Про це розповіла в ефірі ObozTV дієтолог Людмила Гончарова. Експерт рекомендувала не купувати продукти на вулиці, оскільки це "гра в лотерею".
{"title":null,"id":"2612643"}За словами дієтолога, риба повинна бути блідо-рожевого кольору, без запаху.
"Якщо чуємо гнильний запах, ми цю рибу не купуємо. Якщо риба з головою, можемо подивитися на її очі, вони не повинні бути затьмарені білою плівкою. Це говорить про те, що риба лежала 2-3 дні і вже не годиться в їжу. Дивимося, чи не завітрилася вона. Як правило, до нас надходить риба глибокої заморозки. Коли її кладуть на прилавку на лід, вона повинна бути свіжою", – зазначила експерт.
Читайте: Органічні продукти: як виробники обманюють українців
Гончарова порадила купувати тушку риби, а не філе, яке "невідомо коли було зрізано".
"Філе має бути одночасно м'яке і пружне. Якщо ми натискаємо на м'якоть і втиснутий слід пальця залишається, ми цю рибу не купуємо – вона лежить вже не менше доби. Повинна бути пружність філе", – додала вона.
Тим, хто купує морепродукти, дієтолог порадила обов'язково дивитися на упаковку.
"Морепродукти – збирачі токсинів, вони їх переробляють всередині себе. Ми не знаємо, де і в який момент вони спіймані. Вибираємо по упаковці, бажано, щоб була вакуумна, щоб вона не була порушена, ніде не було проколів. Звертаємо увагу на дату виготовлення і термін придатності фірми, яка постачала, а не супермаркету, в якому купуєте. Це важливо. Якщо немає опису, де спіймані ці креветки, які вони – ви це просто не берете", – підкреслила вона.
"Якщо ви купуєте яскраво-червоного кольору креветки – вони підфарбовані. Вони повинні бути блідо-рожевого кольору. Вони як правило вже відварені продаються, барвник йде як додатковий консервант, щоб продукт довше зберігся. Не купуйте, тому що ваша печінка буде дуже незадоволена", – додала Гончарова.
Як повідомляв OBOZREVATEL:
Біолог і науковий блогер Дарина Прокопик відповіла на одне з ключових питань здорового харчування - чи потрібно їсти після шостої години вечора.
Дієтолог Галина Незговорова порадила людям, які піклуються про своє здоров'я, приймати їжу не менше п'яти разів на день.
Також Галина Незговорова назвала безпечну для здоров'я дозу алкоголю.
Інформаційне шоу "Студія Обозреватель" дивіться щодня по буднях о 10:00 на ObozTV.