''Чіпси не можна їсти нікому!'' Чому в Україні можуть заборонити улюблені снеки

''Чіпси не можна їсти нікому!'' Чому в Україні можуть заборонити улюблені снеки

Чіпси вже давно стали улюбленим снеком для школярів. На перерві або дорогою додому, гріх не купити хоча б найменшу пачку "хрустиків" за зекономлені на обіді гроші.

Про шкоду чіпсів для здоров'я розповідають і батьки, і викладачі, і ЗМІ. Але ні моралі, ні величезний список незнайомих слів у складі продукту, так і не змогли перебити апетит дітям.

З огляду на те, що у Верховній Раді пропонують почати обговорення заборони на продаж снеків дітям до 16 років, OBOZREVATEL за допомогою експертів вирішив розібратися, як чіпси можуть нашкодити нашому здоров'ю і чи потрібно вводити обмеження.

Відео дня

Читайте: Витратив мільйони: Супрун розкрила махінації одеського екс-ректора

"Я вважаю, що продаж снеків необхідно заборонити. Ці харчові продукти містять велику кількість трансжирів, підсилювачів смаку і майже не мають ніяких корисних поживних речовин. Снеки володіють різким смаком і запахом, що стимулює травну систему виробляти велику кількість травних соків. Потрапляючи в наш організм, такі продукти подразнюють слизові оболонки всього шлунково-кишкового тракту — від початку й до кінця", — пояснює терапевт, кандидат медичних наук, старший науковий співробітник лабораторії гігієни харчування та безпеки їжі Національного наукового центру радіаційної медицини НАМН України Олександр Луценко.

За його словами, це загрожує розвитком різних захворювань, таких як гастрити з різноманітними ускладненнями, панкреатити, коліти та інші.

Також він зазначив, що існує ряд вітчизняних і зарубіжних наукових досліджень, які підтверджують токсичний вплив підсилювачів смаку на увесь організм на клітинному, й тканинному рівнях. Цей негативний вплив може проявлятися різними мутаціями, онкологічними захворюваннями, розвитком таких хвороб цивілізації, як цукровий діабет і серцево-судинні захворювання.

"Важливо те, що снеки впливають як на фізичний, так і на психоемоційний розвиток дитини, що проявляється виникненням багатьох захворювань у більш ранньому віці, а це ми й спостерігаємо нині в Україні" — доповнює Олександр Луценко.

Підтримує колегу і лікар-гастроентеролог, кандидат медичних наук Марат Зіннатуллін пояснюючи, як виробляються чіпси й чим вони відрізняються від картоплі:

"Чіпси й картопля — ледь не синоніми в наш час. Корисні властивості картоплі відомі давно, у ній містяться майже всі хімічні елементи, необхідні людині. Але що таке чіпси — це продукт, який виготовляється із натуральної картоплі або сухого напівфабрикату з додаванням значної кількості крохмалю. Чіпси з порошку дешевше обходяться виробнику. Під час обсмажування за температурі вище 100 градусів, картопля втрачає всі цінні речовини".

Лікар стверджує, що до цього додаються ароматизатори, барвники, консерванти та інше, що робить продукт кориснішим.

"Через високий вміст крохмалю, чіпси дуже калорійні — 100 грамів містять до 500 кілокалорій, що є майже половиною денної норми дитини. Тому такі снеки сприяють ожирінню. Сіль, яка міститься у чіпсах, порушує мінеральний обмін і може підвищити тиск, а барвники й ароматизатори — викликати алергію" — повідомляє гастроентеролог.

Читайте: ''Це не допоможе!'' Названо найнепотрібніші ''ліки'' від грипу

За словами Марата Зіннатуліна, під час смаження за високих температур утворюється канцерогенна речовина — акриламід. У чіпсах вміст цієї речовини може бути у 1000 разів більшим.

"Відомо, що снеки смажать не на рослинній олії, а на технічному жирі. Ці жири сприяють підвищенню холестерину в організмі і збільшують ризик розвитку атеросклерозу, інфарктів та інсультів. Є ще одна проблема — звикання. Ось чому, спробувавши чіпси раз, діти бажають похрумтіти ними знову. Звідси висновок: користі в чіпсах немає", — продовжує гастроентеролог.

Дієтолог Ірина Іссаева підтверджує думку колег: "Чіпси не можна їсти нікому! Це надмірні калорії, велика кількість солі і всіляких добавок Е, які негативно впливають на стан шлунково-кишкового тракту й призводять до харчової залежності".

Те, що з харчовою звичкою регулярного вживання снеків необхідно боротися — це факт. А ось чим можна їх замінити, розповів наш лікар-експерт Олександр Луценко:

"ВООЗ, ЮНІСЕФ та інші міжнародні організації рекомендують замінити снеки овочами й фруктами, які можна з'їдати приблизно по 500 грамів у день".

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки