10 ознак гормонального збою у жінок

455,2 т.
10 ознак гормонального збою у жінок

Гормони - це біологічно активні речовини, що виробляються клітинами залоз внутрішньої секреції. Вони служать регуляторами багатьох процесів в організмі людини. Завдяки гормонам відбувається функціонування харчової та імунної системи, забезпечується обмін речовин, підтримується постійність внутрішнього середовища і т.д.

Вони впливають не лише на репродуктивну функцію жінки, а й на функціонування всього організму в цілому. Різку зміну гормонального балансу, що супроводжується погіршенням самопочуття, збоєм менструального циклу, проявом симптомів безпліддя, називають гормональним збоєм.

Гормональний дисбаланс може призвести до серйозних наслідків, тому своєчасне його виявлення і лікування має величезне значення для здоров'я жінки. "Маркетіум" опублікував 10 ознак, які вказують на гормональний збій у жінки.

Відео дня

Читайте: 5 тривожних симптомів того, що ваше серце слабшає

Симптом 1: Головні болі

Головні болі і мігрені тісно пов'язані з виробленням жіночого гормону естрогену. Він контролює процеси, що відбуваються в головному мозку, які пом'якшують або загострюють больові відчуття. Зменшення кількості естрогену може призвести до появи головного болю. Майже 2/3 жінок стверджують, що з досягненням менопаузи симптоми практично зникають. Але для третини, що залишилася, вони тільки посилюються.

Симптом 2: Безсоння

Як перед, так і під час менопаузи яєчники жінки перестають виробляти достатню кількість гормону прогестерону, який відповідає за здоровий сон. Цей симптом - дуже тривожний знак. Оскільки порушення в його гормональному балансі може викликати серйозні труднощі із засинанням або із самою можливістю заснути.

Симптом 3: Дратівливість

У різні періоди менопаузи гормональні рівні можуть безпосередньо впливати на те, як мозок керує емоціями і настроєм. Таким чином, сильна подразливість - один із побічних ефектів цього непростого періоду. Також зазначимо, що практично 50% жінок перед настанням менопаузи мають нестабільну емоційну картинку.

Читайте: Про які проблеми зі здоров'ям можуть розповісти волосся: топ-7 ознак

Симптом 4: Підвищене потовиділення

І перед, і під час менопаузи часто буває, що жінку кидає в жар. І це один із найбільш наочних ознак її настання. Правда, у всіх він проявляється по-різному: в одних приливи жару обходяться взагалі "без води", а інші потіють, і дуже сильно. Приблизно чверть жінок серйозно страждають від цього симптому.

Симптом 5: Хронічна стомлюваність

Стомлюваність теж виникає на різних рівнях. Звертати увагу на неї потрібно тоді, коли це буквально відчуття виснаження, знесилення, супроводжуване слабкістю в м'язах. Потрібно відрізняти цей стан від простого бажання заснути. У будь-якому випадку, як тільки ви відчуваєте, що симптоми дещо незвичні, сходіть до лікаря.

Симптом 6: Зміни в настрої

На сьогодні допоки не цілком зрозуміло, що ж їх викликає, але, як уже говорилося вище, зв'язок між змінами гормональних рівнів і вашим емоційним станом - очевидний. Гормони, які відповідають за овуляцію і менструальний цикл, також допомагають продукувати серотонін, який допомагає регулювати настрій. Під час менопаузи всіх цих гормонів стає менше, звідси і проблема ваших змін настрою.

Читайте: Названо 10 перших ознак хвороби Альцгеймера

Симптом 7: Проблеми з травленням

Це ще одна сторона проблеми гормонального дисбалансу. Зниження рівня естрогену спричиняє підвищення рівня кортизолу. Коли рівень естрогену високий, то кортизолу мало, але достатньо, щоб ваш цукор у крові і тиск були в нормі. При надлишку "адреналіну" починаються розлади шлунку, здуття, метеоризм і т.д.

Симптом 8: Неконтрольовані напади голоду

Причини цього явища знову там же: кортизол, адреналін та інсулін переживають "струс". У той час, як перші два відповідають за настрій, інсулін контролює рівень цукру в крові і піднімається тоді, коли ми вживаємо в їжу занадто багато солодкого і напівфабрикатів. При гормональному збої у нашого організму не вистачає ресурсів, щоб виробляти велику кількість вторинних гормонів, таких, як прогестерон і естроген. Вони-то якраз і відповідають за метаболізм і апетит. У результаті: безконтрольне поглинання їжі і зайва вага.

Читайте: 43 продукту для нормалізації гормонального балансу

Симптом 9: Дівоча пам'ять

Короткочасна втрата пам'яті або хронічна забудькуватість може бути викликана різними чинниками. Зокрема, проблемами зі щитовидною залозою, стресом, втомою або втратою сну. А також залежить і від гормонів. Причина? Знову низький естроген.

Симптом 10: Зміни грудей

Зниження рівня естрогену може абсолютно несподівано позначатися на шкірі. Зокрема, на її зволоженості й еластичності. Груди втрачають форму й об'єм і майже завжди змінюється розмір. Також можуть зміщуватися соски і з'являтися припухлості. Якщо ви бачите такі очевидні зміни, то не зволікайте зі зверненням до лікаря.

Нагадаємо, раніше "Обозреватель" публікував 12 ознак проблем із щитовидкою.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки