Гіпертонічний криз та інсульт: чому треба сидіти, а не лежати

Гіпертонічний криз та інсульт: чому треба сидіти, а не лежати

Підвищений артеріальний тиск не можна знижувати занадто швидко; при гіпертонічному кризі краще сидіти, ніж лежати. Таку пораду в прямому ефірі "Обозревателя" озвучила дільничний лікар Рита Гофман.

Лікар наголосила: препарати, що швидко знижують артеріальний тиск, можуть спровокувати інсульт - "різкий відтік крові від мозку призводить до того, що на кілька секунд мозок позбавляється кисню, і в цей час якраз виникають інсульти - не так на тлі 220, а на тлі 140", - підкреслила вона. Зокрема, потенційно небезпечні такі препарати, як капропрес, клофелін, адельфан, фармадипін, ніфедипін. "Це препарати, на тлі яких трапляються інсульти. Якщо їх і застосовувати, то краще в мінімальних дозах - розділити таблетку на 3-4 частини і прийняти протягом 6-8 годин", - сказав лікар.

Відео дня

Медик запропонувала схему дій у разі виникнення гіпертонічного кризу.

Перше - "не лежати, а сидіти". Як пояснила лікар, "якщо людина перебуває в горизонтальному положенні, порушується венозний відтік крові. А приплив посилений, оскільки тиск високий. У цей час виникає повнокров'я, з цим пов'язаний розвиток набряку мозку, інсультів і так далі". Таким чином, у будь-якого гіпертоніка повинно бути крісло, диван або інше місце, де він зможе зручно присісти, коли тиск підвищується. При цьому "треба сидіти зручно, спершись ліктями, щоб хребет був розправлений, зручно влаштувавши голову". "У такому положенні можна провести ніч або кілька годин", - додала медик.

Пункт номер два - заспокоїтися. Для цього можна застосувати будь-які препарати, у тому числі класичні - "починаючи з корвалолу, закінчуючи корвалмент, корвалтаб".

Пункт номер три - "відтягнути кров від мозку". "Для цього можна робити місцеві дратівливі процедури - перцевий пластир або гірчичник на потилицю. Якщо тиск дуже високий, можна покласти ланцюжок гірчичників вздовж хребта, можна зробити гарячу гірчичну ванночку для стоп і посидіти хвилин 20-30. За цей час поступово стабілізується стан", - пояснила лікар.

Читайте: Щоб будинок не став "лазаретом": що робити, якщо в сім'ї завівся вірус

І нарешті, прийняти препарати, що поступово знижують тиск. Це може бути внутрішньом'язова ін'єкція або таблетка. "Це папаверин, дибазол, дротаверин (но-шпа), сечогінні - фурасемид, лазикс і так далі". "Всім гіпертонікам, у яких бувають кризи, я б радила навчитися робити собі внутрішньом'язові уколи. Це не складно", - зауважила лікар.

Нагадаємо, раніше Рита Гофман розповіла, чи допоможуть щеплення від трьох штамів грипу, які йдуть в Україну, про те, як швидко локалізувати вірусну інфекцію і що взяти з собою в дорогу, щоб грип не зіпсував подорож.

Повну версію прямого ефіру "Обозревателя" за 15 вересня дивіться тут.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки