ЮНІСЕФ назвав шокуючі цифри померлих від кору дітей

12,1 т.
Дитина, котра захворіла на кір

З'явилися нові шокуючі дані про небезпечне інфекційне вірусне захворювання - кір. 

Як пише Tgcom24, дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) повідомив, що щорічно цей вірус вбиває 132 тисячі дітей.

"Це не звичайна застуда. Немає конкретних ліків для боротьби з нею. Особливо кір небезпечний для дітей молодшого віку, у яких тендітна імунна система", - зазначає ЮНІСЕФ.

Читайте: Куріння провокує нові види захворювань - медики

Нові дані тільки підтверджують небезпеку хвороби. 

Представник ЮНІСЕФ Італії наголосив, що "кір знову став загрожувати життю наших дітей". За даними організації ООН, у світі вірус вбиває 132 тисячі дітей щороку: 15 дітей помирають кожну годину. 

Відео дня

"Якщо охоплення щепленнями буде і далі стрімко падати, - додав представник ЮНІСЕФ, - існує ризик повернення кору. Діти будуть вмирати від хвороби, яку можна запобігти простим щепленням". 

Нагадаємо, кір (лат. Morbilli) - гостре інфекційне вірусне захворювання з високим рівнем сприйнятливості (індекс контагіозності наближається до 100%), яке характеризується високою температурою (до 40,5°C), запаленням слизових оболонок порожнини рота і верхніх дихальних шляхів, кон'юнктивітом і характерним плямисто-папульозним висипом шкірних покривів, загальною інтоксикацією.

Кір залишається однією з основних причин смерті серед дітей раннього віку в усьому світі. За оцінками, в 2011 році від кору померло 158 тисяч осіб, більшість із яких діти віком до п'яти років.

Читайте: Редагування генів: медики змогли перемогти невиліковну хворобу

Шлях передачі інфекції - повітряно-крапельний. Вірус виділяється в зовнішнє середовище у великій кількості хворою людиною під час кашлю, чхання і т. д.

Джерело інфекції - хворий на кір у будь-якій формі, який заразний для оточуючих з останніх днів інкубаційного періоду (останні 2 дні) до 4-го дня висипань. З 5-го дня висипань хворий вважається незаразним.

На кір хворіють переважно діти віком 2-5 років і значно рідше дорослі, які не перехворіли цим захворюванням у дитячому віці. Новонароджені діти мають колостральной імунітет, переданий їм від матерів, якщо ті перехворіли на кір раніше. Цей імунітет зберігається перші 3 місяці життя. Зустрічаються випадки вродженого кору при трансплацентарному зараженні вірусом плоду від хворої матері.

Після перенесеного захворювання розвивається стійкий імунітет, повторне захворювання на кір людини, без супутньої патології імунної системи, сумнівне, хоча і такі випадки описані. Більшість випадків кору спостерігаються в зимово-весняний (грудень-травень) період із підйомом захворюваності кожні 2-4 роки.

Як повідомляв "Обозреватель", медики назвали найнебезпечніші захворювання шкіри.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки