Лікар назвала причину смерті від лептоспірозу та пояснила, як уникнути захворювання

Лікар назвала причину смерті від лептоспірозу та пояснила, як уникнути захворювання

Головна причина зараження лептоспірозом - купання в брудній воді з мікропошкодженнями шкіри. Симптоми захворювання нагадують симптоми грипу. Своєчасне звернення за медичною допомогою зводить ризик летального результату до нуля. Про це в коментарі "Обозревателю" розповіла дільничний лікар Рита Гофман.

"Лептоспіроз передається з виділеннями гризунів. Основне джерело зараження - це стоячі або малопроточні джерела води", - розповіла лікар. Зараження відбувається через пошкодження на шкірі - рани, подряпини, укуси, - а також при вживанні неякісно води. "Можна також заразитися, поїдаючи овочі, які гризли щурі", - додала лікар.

У цьому контексті вона зауважила: "У нас величезна кількість водойм, у яких просто не можна купатися. Треба бути дуже обережним. У ставках, які знаходяться поблизу людського житла, де багато щурів, краще не купатися, особливо якщо є дефекти шкіри. Воду треба кип'ятити, перевіряти, фільтрувати, можна потрошку додавати марганцівку, лимонну кислоту. Але найголовніше - сиру воду пити не можна ", - попередила вона.

Відео дня

Читайте: Пляжі Києва атакував лептоспіроз: симптоми смертельної інфекції

Як розповіла медик, симптоми лептоспірозу частково нагадують симптоми грипу. Зокрема, спостерігається висока температура тіла - близько 38-39 градусів. Причому, на відміну від грипу, температура постійна протягом усього дня. Є також тяжка інтоксикація, поганий загальний стан, головний біль, відчуття отруєння. "Потім починаються симптоми гепатиту", - продовжила лікар. Вона пояснила: найчастіше саме гепатит та його ускладнення стають причиною смерті від лептоспірозу. "Часто це трапляється на другий або третій тиждень хвороби.

Медик наголосила: "При будь-якому підвищенні температури більше трьох днів, якщо при цьому не додається ніяких інших симптомів, це завжди привід для звернення до лікаря, зокрема, до інфекціоніста". При цьому "жоден інфекціоніст ніколи не відмовить у огляді хворого, і не наполягатиме на госпіталізації".

Повну версію коментаря Рити Гофман слухайте тут:

Нагадаємо, 12 серпня від лептоспірозу в інфекційних реанімаціях Олександрівської лікарні Києва та лікарні №4 померли дві людини .

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки