Лікар пояснила, до чого може призвести самолікування гаймориту

13,5 т.
Лікар пояснила, до чого може призвести самолікування гаймориту

Ефективно лікувати гайморит можна і без хірургічного втручання, проте самолікування в 80% випадків призводить до ускладнень та операції.

Про це в ефірі телеканалу "Соціальна країна", відповідаючи на запитання "Обозревателя", розповіла лікар-отоларинголог Тетяна Запорожець.

Як пояснила фахівець, причини виникнення гаймориту можуть бути різні, навіть карієс або поганий догляд за порожниною рота можуть призвести до розвитку цього захворювання.

Читайте: Народні рецепти лікування гаймориту

"Існують основні причини, які призводять до гаймориту. Порушення дихання порожнини носа - функціональні порушення, другий момент. Основна причина запальна - це ускладнення, що виникає після респіраторних захворювань, простудних захворювань або вірусних інфекцій. Є ще одонтогенний гайморит - це ускладнення при недостатньому догляді за зубами верхньої щелепи, коли у наших пацієнтів є карієс", - пояснила лікар.

Відео дня

Вона заспокоїла, що гайморит необов'язково потрібно лікувати за допомогою операції, якщо лікар не бачить ускладнень, він цілком може лікувати пацієнта тільки за допомогою консервативної методики.

"При консервативному методі лікування починають приймати протинабрякові та протизапальні препарати. Вони покращують реологічні властивості слизової оболонки, покращують відтік та евакуацію слизу з гайморової пазухи. Препарати змушують краще працювати поснулі після запалення ворсинки, щоб вони стали краще працювати і виганяти слиз", - поділилася отоларинголог .

Читайте: Свинячий грип в Україні: наскільки він небезпечний і чим його лікувати

"Ви звичайно можете все це робити самі, але це ще швидше приведе вас до доктора-отоларинголога з ускладненнями, і ми прийдемо до хірургічного методу. Пацієнт, який починає займатися самолікуванням, у 80% випадків приходить до отоларинголога, але вже в більш запущеному стані, і тоді ми вже нікуди від проколу гайморової пазухи піти не можемо", - додала лікар.

Як повідомляв "Обозреватель", в Україні бушує епідемія грипу, в деяких областях в школах оголосили карантин. Так, у Києві з початку епідемічного сезону в результаті ускладнень після грипу померли 18 осіб. З них 11 - за минулий тиждень.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки