Що потрібно знати про рак кожному: безцінні поради лікаря

47,8 т.
Що потрібно знати про рак кожному: безцінні поради лікаря

Онкологічні захворювання в усьому світі продовжують лідирувати серед хвороб з високою ймовірністю смертності. Медицина досить далеко просунулася в діагностиці та лікуванні різних видів раку, але причини його виникнення не до кінця зрозумілі, а прогнози часто невтішні. Про те, які фактори можуть вплинути на виникнення онкологічних захворювань, і чому важливо виявити рак на ранній стадії, розповідає терапевт вищої категорії, сімейний лікар і головний лікар клініки "Оксфорд Медікал" Марина Сірук.

Онкологічні захворювання підступні тим, що довгий час можуть себе ніяк не проявляти, і ми досить довго можемо навіть не здогадуватися про те, що хворі. Коли ж ми відчуваємо себе погано, з'являються болі або постійно турбують загальні нездужання, тоді, як правило, вже надто пізно. Тому рання діагностика раку відіграє вирішальну роль в успішності його лікування. А відповідальність за те, щоб вчасно виявити онкологічне захворювання, однаково лежить як на лікарях, так і на пацієнтах.

Відео дня

Читайте: Жінка, яка перемогла рак і розсіяний склероз: невиліковних хвороб не існує

За останній час медицина зробила крок далеко вперед: сучасні методи діагностики та лікування дозволяють досить успішно справлятися з раком. Крім досягнень медицини цьому сприяє ще й загальна освіта населення: більшість знають, що регулярні обстеження просто необхідні для того, щоб вчасно виявити проблему і почати її вирішення. Все разом це дозволяє діагностувати рак на ранніх стадіях і успішно його лікувати.

Рання діагностика - це дійсно одна із найважливіших умов для успішного лікування онкології. Для того, щоб виключити наявність онкологічних патологій, рекомендується пройти повний діагностичний скринінг, який включає в себе аналізи крові, тести на онко-маркери, обстеження у фахівців та інше. При тому, залежно від статі і віку, перелік цих обстежень може відрізнятися.

Після 35 років абсолютно всім рекомендується щорічно проходити мінімальний перелік обстежень, які допоможуть виявити онкологічну патологію.

Читайте: Вчені назвали несподівану причину появи пухлин у жінок

Тут далеко не повний перелік цих обстежень:

  • огляд у гінеколога (жінкам) або уролога (чоловікам),

  • аналіз крові, у тому числі на гормони,

  • УЗД органів малого тазу, черевної порожнини і щитовидної залози,

  • додаткова консультація фахівців, якщо вас щось турбує.

До кінця невідома причина виникнення раку, але є підтверджені дані про те, які чинники можуть спровокувати або посприяти виникненню онкології:

  • емоційний стрес,

  • переохолодження, перегрів, недосип,

  • незбалансоване, бідне на вітаміни харчування,

  • алкоголь і куріння,

  • солодке і борошняне (вуглеводи є сприятливим середовищем для розвитку ракових клітин),

  • зайва вага.

Будь-який із цих факторів повинен спонукати лікаря призначити обстеження, для того, щоб виключити наявність онкологічного захворювання.

Немає способу захистити себе від раку, але знаючи фактори, які сприяють його виникненню, можна виконувати прості рекомендації, а саме:

  • вести здоровий спосіб життя,

  • збалансовано харчуватися, приймати достатню кількість вітамінів і мінералів,

  • уникати фастфудів і їжі з консервантами,

  • достатньо часу приділяти фізичній активності,

  • відмовитися від шкідливих звичок,

  • спати по 7-8 годин на день, дотримуватися режиму дня,

  • мислити позитивно!

Ці поради не тільки допоможуть уникнути проблем зі здоров'ям, але і значно поліпшать якість вашого життя.

Як повідомляв "Обозреватель", раніше медики розповіли, як гострі страви можуть врятувати людину від раку та інфаркту.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки