Вчені знайшли вітамін, який бореться з невиліковною хворобою

17,0 т.
Вчені знайшли вітамін, який бореться з невиліковною хворобою

Американські вчені визначили, що великі дози вітаміну D змушують імунну систему перестати атакувати нервові клітини людей, які страждають від розсіяного склерозу, що помітно сповільнить процес розвитку цієї поки невиліковної хвороби і появи ускладнень.

"Подібні результати стали вкрай приємними для нас, адже у вітаміну D тепер є шанс стати дешевим, безпечним і зручним засобом боротьби з наслідками розвитку розсіяного склерозу. Звичайно, нам необхідні повторні експерименти на крупніших групах добровольців, і поки ми не розуміємо, чому це відбувається, проте навіть такі результати вкрай обнадіюють нас", - заявив Пітер Калабресі з університету Джона Гопкінса в Балтіморі, передає РІА "Новини".

Відео дня

Читайте: Вчені розповіли, як із дитини виростити генія

Вивчаючи зв'язок між вітаміном D і цією хворобою, вчені зібрали групу з 40 добровольців зі зворотно-ремітуючою формою розсіяного склерозу (періодично з'являється і зникає - ред.), і запропонували їм пройти курс прийому вітамінів, який тривав близько півроку.

У половині випадків хворі вживали нормальні дози вітаміну D, рекомендовані медиками, а інші - приблизно в 13 разів більше, ніж передбачає добова норма. Як показали ці експерименти, "кінська" доза вітаміну вплинула на роботу імунних клітин незвичайним чином - кількість клітин, що викликають запалення в мозку, різко знизилася, що благотворно вплинуло на стан їхнього мозку.

Читайте: Вчені знайшли еротичний спосіб боротьби з раком

Сила цього ефекту, як наголошують вчені, залежала від дози вітаміну - кожні 5 нанограм вітаміну в крові пацієнтів знижували частку особливо агресивних Т-клітин на 1%. Подібна сила, як сподівається Калабресі, дозволить у найближчому майбутньому підібрати таку стратегію лікування розсіяного склерозу, яка зможе практично повністю зупинити руйнування мієліну і при цьому не буде негативно впливати на роботу іншої частини імунної системи.

Раніше "Обозреватель" повідомляв, що вчені знайшли алкогольний спосіб продовжити життя.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки